Промените в Закона за енергетиката, които се подготвят заради недоволството

...
Промените в Закона за енергетиката, които се подготвят заради недоволството
Коментари Харесай

От 1 юли всички ВЕИ централи ще продават енергията си на борсата

Промените в Закона за енергетиката, които се приготвят поради недоволството на бизнеса от нарасналата в края на предходната година цена на тока, няма да се одобряват на пожар. Първоначалното бързане към този момент е сменено с разисквания и разбори, които ще продължат в идващите месеци. Това се разбра по време на социална полемика в Народното събрание през днешния ден, оповестява " Капитал ".

Целта е новите разпореди да влязат в действие на 1 юли, когато стартира и новият регулаторен интервал в електроенергетиката. Участващите в процеса страни - отрасловото министерство, депутатите от енергийната комисия, производителите и търговците на ток, корпоративните консуматори, секторният регулатор и енергийната борса, са постигнали кардинално единодушие и поддържат промените. Единствените неясноти са свързани единствено с детайлите по използването им.

Няколко са главните ограничения, които се чака да доведат до по-голяма либерализация на пазара на електрическа енергия. Те няма да се отразят на така наречен контролиран сегмент, на който са всички битови консуматори.

Най-основната смяна ще е изваждането на свободния пазар на всички производителите, които в този момент имат преференциална цена за електрическата енергия. Това са топлофикациите, когенерациите, заводските централи, както и ВЕИ-та с конфигурирана мощ над 4 мегавата, а не над 5 мВт, както се предвиждаше в началото. Те в този момент продават творби ток непосредствено на НЕК по закрепени цени.

С измененията в Закона за енергетиката тези производители ще бъдат задължени да продават цялата си силата на свободния пазар, като получат контракти за награда, които да компенсират разликата сред пазарната цена и тази, която те имат в дълготрайните си контракти. Премията обаче ще е закрепена за всеки производител и ще се пресмята от Комисията за водно и енергийно контролиране, като се дефинира референтна пазарна цена за година напред.

Част от промяната в бранша е обвързвана и с даването на по-големи пълномощия на КЕВР, както е условието и на европейския правилник REMIT. Целта е регулаторът да може да ревизира борсовите покупко-продажби и да следи за търговия с вътрешна информация или манипулиране на пазара.

Планират се два типа наказания. За първо нарушаване при по-леки прегрешения санкцията ще е с избрани най-малък и оптимален размер. За тежки злоупотреби ще се постанова глоба в размер на 10% от годишните доходи на съответното сдружение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР