Промените в Закона за акциза и данъчните складове, предвиждащ увеличение

...
Промените в Закона за акциза и данъчните складове, предвиждащ увеличение
Коментари Харесай

Променят акциза на бездимните цигари

Промените в Закона за акциза и данъчните хранилища, предусещащ нарастване на ставката за бездимните тютюневи произведения бяха признати от парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации, за битка със сивата стопанска система и контрабандата, известна още като комисията „ Ревизоро “, написа вести.бг.

``
реклама

До края на седмицата текстовете би трябвало да влязат на първо четене в зала, след което да бъдат направени промени и акцизната ставка на бездимните цигари да стане 233 лева на кг тютюн. Това е към 40% от акциза на стандартните цигари. Очаква се ставката да се усилва поетапно през идващите години, с цел да стигне равнищата на стандартните цигари.

Текстовете, които провокираха дискусия последната седмица, бяха приети с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля. Срещу нарастването на акциза гласоподаваха Българска социалистическа партия за България и Движение за права и свободи. Междувременно от ден на ден самостоятелни проучвания опровергават тезата на Philip Morris, който стартира IQOS, че бездимните цигари са по-малко нездравословни, спрямо стандартните. Учени от Университета в Калифорния разгласиха свое проучване в влиятелното здравно издание BMJ Journals, съгласно което бездимните тютюневи произведения не са толкоз безвредни, колкото твърди производителя. Според тях, устройството което нагрява тютюна, освобождава доста повече токсични химикали и усилва количеството никотин, което се вдишва. Учените са стигнали до заключението, че след всеки употребен стик от бездимните цигари, по нагревателя се следят овъглени тютюневи боклуци, които не би трябвало да се отсрочват, в случай че устройството се нагрява единствено до мечтаната температура от 350 градуса, както твърди производителя. Другият сериозен проблем, е пластмасовия биополимерен филтър, който служи за изстудяване на парите от тютюна. Според извършените проучвания, въпросният филтър се разтопява, макар че не е в контакт с нагревателя. Това освобождава токсични химикали като формалдехид цианохидрин.

Според друго изследване, оповестено в авторитетния медицински вестник JAMA Internal Medicine, новото устройство въпреки всичко отделя пушек, макар че Philip Morris го популяризира като бездимно. Наличието на съединения като бензопирен, полициклични ароматни въглеводороди, въглероден окис, ацеталдехид и други са сигурен симптом за протичане на пиролиза и обособяване на пушек, се споделя в отчета. Това значи, че близките хора си остават застрашени и подложени на рискови отрови.

Според отчет на Световната здравна организация все още няма никакви доказателства от самостоятелни научни източници, че нагреваемите тютюневи произведения са по-безвредни от общоприетите цигари. Според специалистите от организацията, бездимните цигари би трябвало да бъдат предмет на политически и регулаторни ограничения, прилагани по отношение на всички други тютюневи произведения, в сходство с Рамковата спогодба за надзор на тютюневите произведения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР