„Промените в закона са изключително козметични и за нас като

...
„Промените в закона са изключително козметични и за нас като
Коментари Харесай

Експерти: Промените в Закона за кръвта са належащи, но предложените са козметични

„ Промените в закона са извънредно козметични и за нас като организация са напряко неуместни на база действително съществуващите проблеми и това, което се предлага, няма да докара до тяхното решение. И въпреки в закона да го има, на процедура в законопроекта липсва оценка на влияние. Няма и разбор, и план за какво желаят една или друга смяна “. Това сподели Стефка Попова-Лазарова, ръководител на Българска организация за непринудено кръводаряване (БОДК), в подкаста на БНР „ В центъра на системата “.

Припомняме, че измененията на закона се предлага тонизираща и подкрепяща храна в размер на 15 лева, възобновяване на непосредствени разноски на кръводарителя с доказване с фактури и бележки - до 35 лева, ваучер в размер на сума към 42 лева, или 50 на 100 от дневното трудово заплащане, разноски на лечебното заведение - 15 лева, (по взимане на кръвта и промоция на кръводаряването), два дни спомагателен заплатен годишен отпуск за кръводарителя, кръводаряване при неотложност - по от 120 или до 180 лева за кръводарител.

„ Много скептично съм настроена към предлаганите промени. Ние още през 2018 година внесохме наши оферти за промени и допълнения в три закона - Закона за кръвта, за здравето и Закона за лечебните заведения - всичко това е входирано, само че до ден сегашен няма резултат. Сега обаче, нашето отчаяние е, че изобщо не виждаме тези текстове, които предложихме. Те са от извънредно значително значение, като се стартира от терминологичното единение, което би трябвало да се реализира във всички закони, касаещи този акт и се премине през административно-наказателни разпореждания “, сподели Алисе Муртезова – административен шеф на Лечебни заведения „ Медика " - Русе.

Тя акцентира, че още тогава са предложили нов член в Закона за здравето, съгласно който човек, който за персонална полза склонява и провежда едно или повече лица за възмездно предоставяне на кръв, в случай че не предстои на по-тежко наказване, се санкционира с санкция от 500 до 1000 лева, а при наново нарушаване от 2000 лева до 5000 лева

" Големият проблем пред лечебните заведения са незабавните случаи на пациенти с потребност от кръв. Трансфузионните центрове не постоянно могат да реагират и когато ни дадат по неотложност кръв, желаят тези количества да бъдат сменени. И ние сме сред " чука и наковалнята " - да желаеме от околните кръв, а в случай че подобен пациент няма близки в България, по какъв начин да им разбираем, че те в границите на няколко дни би трябвало да възстановят тази кръв и тогава ни питат - продава ли някой тази кръв? “, добави още Муртезова.

„ Аз няма да бъда толкоз остра в рецензията си е ще кажа, че всяка една крачка в положителна посока, ще я толерираме, стига тя в действителност да може да реализира задачите. Въпреки, че като прочетем това, което виждаме в законопроекта и познавайки добре главните проблеми в сферата, дръзвам да кажа, че нищо няма да се промени. Освен да се даде в допълнение финансиране на избрани браншове, само че без да се реализира основната цел - стопиране на противозаконното пласиране на кръв “, съобщи Мария Петрова - юрист по здравно право.

Тя е безапелационна, че кръводаряването би трябвало да остане непринудено, не би трябвало да бъде платено. " Това е високохуманен акт и сега, в който създадем възмезден един подобен акт - ние отваряме кутията на Пандора. У нас не можем да използван опита на германците с професионалните кръводарители. Защото имаме проблем с следене на здравния статус на тези лица. Ако създадем платена кръвта, заради високото й търсене цената й ще нараства, ще би трябвало тогава да създадем платени и органите, и яйцеклетките и различен биологичен материал също. България не е дорасла на този стадий да управлява това...рязко ще отворим капака на Пандора “, сподели адв. Петрова.

По думите й би трябвало да се сътвори единна нормативна уредба, която на практика да реши този проблем. „ А една част от проблемите са и чисто на практика, като това да има условия за вярно запазване на подобен внимателен артикул като кръвта. Така че, актуалният законопроект е една доста дребна крачка, толкоз дребна, че мога да я нарека оскъдна и негодна за реализиране на задачите на закона “, добави още юристът.

„ Проблемът с дефицита на кръв и кръвни артикули е комплициран и огромен и на европейско равнище. Поради тази причина Европа търси решение по какъв начин да бъде решен този въпрос във всички страни. Предстои оповестяването на нови текстове от към този момент настоящата инструкция за кръв и кръвни артикули в Европа. Най-вероятно тези текстове ще бъдат много разнообразни от това, което знаем като одобрени похвати и ограничения в Европа. Все още не знаем каква ще е насоката. Дали предлаганите промени у нас са съобразени с идните, също не зная. Като общоприет секретар на европейското партньорство по опазване на здравето нямам още информация. В вярна посока се мисли да се регламентира заплащането, тъй като в България тези неприятни практики, които съществуват от години, би трябвало да бъдат прекратени, без значение по кой метод “, сподели доктор Станимир Хасърджиев, общоприет шеф на Националната пациентска организация.

„ Липсата на правилник води до тези проблеми. Явно „ глупавите европейци “ са разбрали по какъв начин да решат казуса с дефицита на кръв. В четири европейски страни - Германия, Австрия, Чехия и Унгария кръводаряването не е безплатно, то е добре заплатено, там има постоянни кръводарители, които са изследвани и проследявани, и стимулирани. Да, заплащането не е единственият претекст, само че в случай, че виждаме, че има дефицит на кръв, че има пациенти, за които това е животоспасяващо, да продължаваме да твърдим, че е доста хубаво да е безплатно, само че явно не е дейно “, добави доктор Хасърджиев.

Той беше безапелационен, че тласъците, които се оферират в закона, без значение какъв брой са - не са водещия проблем и не са в основата на казуса, с цел да го разрешат. „ Като се има поради и остарялата терминология в Закона за кръвта, неналичието му на връзка със Стандарта по трансфузионна хематология, няма да реализираме главната цел - безконтролен достъп до кръв за нуждаещи се пациенти и лечебни заведения “, сподели доктор Хасърджиев.

„ Ако се върви към платено предоставяне на кръв, от думата кръводаряване би трябвало да се махне „ даряване “. За мен по-скоро би трябвало да се върви към огромна промоция на кръводаряването, да не се разчита на структурите на БЧК единствено, които работят доста в тази посока. За мен най-важният проблем е с неналичието на фрагменти и в центровете на място, и като мобилни екипи, които да вземат участие в акции по кръводаряване “, сподели Алисе Муртезова.

„ Против сме да бъде платено кръводаряването - това опонира на всяка международна процедура. Най-безопасното кръводаряване е точно безвъзмездното. Това подсигурява, че самият кръводарител няма различен интерес - получавайки възнаграждение, той може да скрие, че има някакво заболяване или противопоказания. Кръвният център изследва единствено за СПИН, хепатит и сифилис. Всичко останало остава вътре в кръвта - дали този човек е пил лекарства или е приемал опиати, т.е. ние би трябвало да разчитаме на положителната воля на кръводарителя, с цел да имаме безвредна кръв за пациентите. Ако се легализира заплащането, неприятните практики ще станат повече “, безапелационна е Стефка Попова от Бюро за обслужване на дипломатическия корпус.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР