Промените в устройствените планове за сгради - паметници на културата,

...
Промените в устройствените планове за сгради - паметници на културата,
Коментари Харесай

Промените по сградите паметници да се обсъждат публично, предвижда изменение в наредба

Промените в устройствените проекти за здания - монументи на културата, с които да се позволява надстрояване или построяването на нови здания в дворовете им, да бъдат подлагани на публични разисквания. През същата процедура да минават и плановете за здания с височина над 50 метра.

Това са главните оферти за смяна на Наредбата за публичните разисквания за пространственото развиване и устройството на територията на Столичната община, които ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет в четвъртък.

Вносители на предложенията са общинските съветници Марта Георгиева ( " Реформаторски блок " ), Войслав Тодоров (Коалиция " Сердика ", в която влизат " Нормална страна " и " Български социалдемократи " ) и Борис Цветков (БСП). Инициатор на смяната в наредбата пък е основният проектант на София Здравко Здравков.

Внесените от Здравков оферти плануват в публичните разисквания наложително да бъдат включвани отзиви на специалисти, жители и неправителствени организации. Сред предложенията на основния проектант е устройствените проекти и плановете, които се финансират от общината, да се разискват още в началната си фаза, когато се дефинират задачите им.

Така да вземем за пример разискването за плануваната през идната година реорганизация на бул. " Пенчо Славейков " би трябвало да се организира, преди Столичната община да е взела решение за желан вид за настилка. За съпоставяне - публичното разискване на плана за ремонт на бул. " Княз Александър Дондуков " се организира, откакто от общината предложиха настилката да бъде с асфалт по пътните плата и павета по трамвайните релси.

В претекстовете на предложенията, импортирани от Здравков, се показва, че публичните разисквания ще обгръщат и постройките - монументи на културата. В окончателният текст, импортиран от него обаче, това условие липсва.

То е било отстранено от Здравков след мнение от Националната асоциация на строителните бизнесмени , сподели пред " Дневник " Марта Георгиева, която се базира на документи от общината. По тази причина Георгиева, Борис Цветков и Войслав Тодоров са го внесли като свое и то беше признато от комисиите в общинския съвет.

Проектите за здания над 50 метра също ще бъдат подлагани на разискване от жителите. Те ще бъдат обозначавани с административен адрес, вместо единствено с номер на имот, както е сега. Сред предложенията е и да се организират допитвания до жителите за предлаганите промени в устройствените проекти. Събирането на мненията ще бъде следено от социолози.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР