Промените в правилата за отпускане на пенсии на сираци ще

...
Промените в правилата за отпускане на пенсии на сираци ще
Коментари Харесай

Отварят ножицата за пенсии на сирачета

Промените в разпоредбите за разпределяне на пенсии на сираци ще дадат опция повече деца да получат финансова поддръжка. До момента от Национален осигурителен институт им изплащаха лична пенсия или наследствена, само че за втория тип имаше условие за най-малък насъбран стаж на умрелия родител.

Занапред комплицираният и муден ред се облекчава, заяви шефката на „ Социално подкрепяне ” Надя Танева. Тези, които са получавали наследствена пенсия, ще продължат да си я взимат от Национален осигурителен институт. Деца, останали без родител, които обаче до момента не са имали право на нея, могат да аплайват, като подадат заявление в „ Социално подкрепяне ” оттук насетне да им бъде отпусната така наречената помощ 8Е, която е в размер от 115 лв..

„ Необходимо е да се показват имунизациите на детето. Всичко останало си набираме по длъжностен път. Няма подоходен аршин. Но, както и за детските добавки, е наложително детето да посещава учебно заведение - другояче помощта се стопира ”, изясни Танева. Така на процедура децата без родител, които не са имали право на наследствена пенсия, от тази година могат също да вземат лична финансова помощ.

От „ Социално подкрепяне ” обаче предизвестиха, че преди отпущането на парите ще се прави инспекция в масивите на Национален осигурителен институт дали средствата не се изплащат и оттова. Целта е да няма повтаряне и по един и същи проблем да се получава пенсия от две места. Ако се окаже по този начин, тази от Национален осигурителен институт ще се стопира.

Тези, които са получавали и до момента лична пенсия, могат да изберат дали изплащането да става и отсега нататък от Национален осигурителен институт, или пък парите да им брои „ Социално подкрепяне ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР