Промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти анихилирани

...
Промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти анихилирани
Коментари Харесай

Фокуси със сирене въртят търговци и производители

Промените в Наредбата за характерните условия към млечните артикули анихилирани от търговски хватки


Добавят разнообразни типове желета като при кренвиршите


Не може да е същинско, в случай че килограмът коства 4-5 лв.


Потребителят да гледа да е по БДС, поучават специалисти


Асоциация “Активни консуматори ” стартира свои инспекции


Сиренето с палма изчезна от магазините, откакто от 14 януари влязоха в действие новите правила за имитиращите артикули, демонстрираха инспекции на „ Труд ” в огромните вериги и кварталните магазини в цялата страна. Пред нас търговците обясниха, че търсенето не е задоволително огромно, с цел да обезпечат обособен щанд за сирене и кашкавал с палмова лой.

На 14 януари изтече срокът, който беше даден на търговци и производители да вкарат измененията в Наредбата за характерните условия към млечните артикули. Според тях продуктите с растителни мазнини към този момент не могат да носят етикети ”мляко ”, ”сирене ”, ”кашкавал ” и други. Те би трябвало наложително да са в опаковка, на която непосредственост до името на продукта би трябвало наложително да се уточни „ Имитиращ артикул ”, както и ясно означение на съставките, които са употребявани като частични или цялостни заместители.

Освен информацията върху етикета наложително се показва и количеството на съставки като сурово мляко, мазнини и протеини от немлечен генезис, употребявани в производството им. На тези, които са били опаковани и етикетирани преди влизането в действие на измененията, се слага спомагателен етикет. Тези артикули би трябвало да бъдат ситуирани на отделени щандове с надпис ”Имитиращи артикули ”.

Оказва се обаче, че на витрините с млечни артикули в магазините се предлага насипно сирене на цена от 4-5 лв. за кг, което се продава за същинско. Такава цена за същинско сирене е невъзможна, изрично обявиха пред „ Труд ” производители и специалисти. Според Богомил Николов, ръководител на Асоциация „ Активни консуматори ” се следи преориентиране от влагането на палмова лой към по-високо водно наличие в сиренето.

За да се задържи водата в продукта, се прибавят субстанции – разнообразни типове желета, каквато процедура има в производството на кренвиршите, да вземем за пример. Това също е реплика, само че различен тип, отсече Николов. Така на процедура, с цел да се заобиколи законът, една реплика се заменя с друга.

За да купят първокласен артикул, потребителите да гледат той да е по БДС, цената също е ориентир, посъветва ръководителят на „ Активни консуматори ”. Според него не са нужни всеобщи, а ефикасни инспекции от страна на Българската организация по сигурност на храните. Ясно е, че при сирене от 4-5 лв. за кг рискът да има нарушавания е доста по-голям, безапелационен беше той. Асоциацията също ще стартира свои инспекции на млечните артикули.

Производител може да предлага сирене по 4-5 лв. кг, единствено в случай че е решил да затваря, разяснява пред „ Труд ” Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциация на млекопреработвателите (какво споделиха от сектора четете в карето). По думите му, с цел да се реализира такава цена то би трябвало да е от 100% изсъхнало мляко.

БАБХ стартира масирани инспекции


Ще продължат цялостен месец

 02-01-1 Българската организация по сигурност на храните стартира огромни инспекции както по магазините, по този начин и в индустриалните бази дали се съблюдават новите условия в Наредбата за характерните условия към млечните артикули, оповестиха за „ Труд ” от организацията.

Инспекциите са почнали още на 14 януари в цялата страна и ще продължат цялостен месец. След това ще има систематизирани данни дали са установени нарушавания, прецизираха от БАБХ. Ще се ревизират комерсиалните обекти дали имат обособен щанд, на който са сложени имитиращите артикули и дали това е маркирано както е по наредбата. Инспекторите ще наблюдават дали те са пакетирани и дали на етикета им има цялостна информация за това какви съставки съдържа продуктът. Санкциите са разнообразни и зависят дали нарушаването е първо или следващо, прецизираха от организацията по храните.

Без документ за вносните храни


Отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия

Парламентът отхвърли законопроекта за битка с двойните стандарти при храните, който Българска социалистическа партия предложи.

Той предвиждаше продуктите, които са от Европейски Съюз, с одобрени търговски марки, да имат документ за сходство. Това би трябвало да подсигурява на българския консуматор, че този артикул е същият, който се продава и в Западна Европа, изясни измененията депутатът от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” проф. Светла Бъчварова. Според нея за българските артикули не се планува да има условие за подобен документ, тъй като българските производители са подложени на двоен надзор. При нарушавания са планувани наказания.

„ Днес към 80-85% от плодовете и зеленчуците са импорт. 70-75% от млякото, вложено в млечните артикули, които се продават в комерсиалната мрежа, е импорт, под формата на млечен концентрат – изсъхнало мляко и суроватка, млечен протеин ”, съобщи депутатът Румен Георгиев. Около 95% от телешкото и говеждото, 65% от свинското месо, 60% от агнешкото, които се преработват в страната в краен артикул – също са импорт, акцентира той.

Законодателната самодейност беше подкрепена единствено от Движение за права и свободи. Според ръководителя на земеделската комисия Десислава Танева от ГЕРБ обаче препоръчаният законопроект не може да породи юридически резултат и се прави само и за политическо говорене и популизъм.

През предходната година


Изяли сме близо 11 хиляди тона ментета


Kонсумацията понижава през годините

 По магазините се продава сирене на цена по 3-5 лв., на което не написа, че съдържа растителни мазнини. Снимка: Пламен Стоименов По магазините се продава сирене на цена по 3-5 лв., на което не написа, че съдържа растителни мазнини. Снимка: Пламен Стоименов
Изяли сме 10 681 тона сирене с палмова лой през предходната година. Това демонстрират данните на Министерство на земеделието, храните и горите. Най-големи количества от имитиращия артикул са били създадени през юни – 1529 тона, а минимум през февруари – 764 тона. Все отново данните сочат, че потреблението на сирене с растителни мазнини понижава през последните години. За цялата 2017 година у нас са създадени и надлежно изконсумирани 13818 тона подправено сирене, а през 2016 година – 14 559 тона.

Миналата година беше призната и наредбата за хигиената на храните, която забрани на една мандра да създава по едно и също време сирене от мляко и с растителни мазнини. Тя е в действие от 19 юли, като на производителите бе дадена опция сами да дефинират какви храни ще създават. Справка в Българската организация по сигурност на храните демонстрира, че 28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България са избрали да създават имитиращи артикули.

Димитър Зоров, ръководител на Асоциация на млекопреработвателите: Мандри са се трансформирали в галактически проучвателен лаборатории


Търговските вериги ни подвигат такса „ бонус

 02-2 Сирене под 7 лв. за кг и кашкавал под 12-13 лв. не могат да бъдат единствено от мляко, съобщи пред „ Труд ” Димитър Зоров, ръководител на Асоциация на млекопреработвателите. По думите му, с цел да се реализира цена от 4-5 лв., не може да няма палмова лой. Другият вид е продуктът да е от 100% изсъхнало мляко, само че даже тогава би трябвало да има растителна лой, с цел да се реализира масленост в сухото вещество, изясни той.

По-евтино сирене се реализира и с по-високо водно наличие. Но хората би трябвало да знаят, че при влагането на повече вода, даже продуктът да е единствено от мляко, се нарушава естественият развой на зреене. Такова сирене мъчно се усвоява от организма и се получава все едно дъвчете дъвка, уточни Зоров.

Според сътрудника му Симеон Присадашки сиренето по БДС се прави от най-малко 7 литра мляко. При изкупна цена от 70-80 стотинки за литър, излиза, че кг сирене би трябвало да коства най-малко 5,60 за кг. И това е единствено суровината, без разноски за ток, заплати и т. н. Продукт от 4-5 лв. за мен е пресована извара, сподели Присадашки.

Под натиска на комерсиалните вериги родните производители са се трансформирали в галактически проучвателен лаборатории, като от нищо вършат нещо. На пръстите на едната ръка се броят тези, които се пробват да създават по разпоредбите, безапелационен беше Димитър Зоров.

От началото на годината комерсиалните вериги ни изнудват с нарастване на такса „
бонус ”. Казва се „ Подобряване на комерсиалните условия ” и всяка година ни подвигат с 1-2 % таксата, която ни взимат от оборота на наши артикули, които продават, описа ръководителят на асоциацията. По думите му безусловно всички вериги прибират бонус, другояче отхвърлят да продават избрана марка.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР