Промените в Наредбата за контролните точки (НАРЕДБА № Iз-2539 от

...
Промените в Наредбата за контролните точки (НАРЕДБА № Iз-2539 от
Коментари Харесай

Влизат в сила по-сурови наказания за нарушителите на пътя

Промените в Наредбата за контролните точки (НАРЕДБА № Iз-2539 от 17.12.2012 г.), обнародвана на 24 март, влиза в действие от 28 март, сподели на брифинг пред Главна дирекция „ Национална полиция “ основен контрольор Лъчезар Близнаков.

Нарушенията, които обгръща наредбата и за които се лишават контролни точки, са тези, които водят до пораждане на пътнотранспортни катастрофи, това е открито в резултат на нашите разбори, като данните са идентични с предходните години, сподели още инспекторът. 
 Главен контрольор Лъчезар Близнаков
Близнаков посочи, че това са нарушавания, свързани с потреблението на алкохол и наркотични субстанции при ръководство на моторно транспортни средства (МПС), неосигуряване на преимущество на транспортни средства, както и на пешеходци, погрешно изпреварване, било то със основана заплаха за придвижването или без превишената скорост, за превишаване с над 50 км/ч в обитаеми места.

Инспекторът даде образец, че в случай че лидер, които е придобил свидетелството си преди две години, допусне в границите на една година два пъти да надвиши скоростта с над оптималната в обитаемо място, той остава без удостоверение за ръководство. За да може още веднъж да кара, е належащо още веднъж да бъде положен изпит за ръководство, изясни Близнаков.

Той даде няколко образеца за промени в отнемането на контролни точки: при превишена скорост над 50 км/ч в обитаемо място към този момент се лишават 18 контролни точки и санкцията е от най-малко 700 лева, както и три месеца отнемане от право на ръководство на МПС. Ако се извърши наново, се лишават 22 точки, при редовно превишаване на скоростта - 26. 

За неосигуряване на преимущество, за неспиране на знак стоп или за непропускане на пешеходец и прекосяване на червен светофар се лишават 10 контролни точки. За говорене по телефона до момента отнетите точки са били 6, а в този момент ще бъдат 8, добави инспекторът. 
 Главен контрольор Лъчезар Близнаков
По думите му е обърнато внимание и на предпазните колани, каски и предпазни системи за деца. Промените там са следните: за неизползване на колани и каски се лишават 10 контролни точки, за необезопасяване на детето в автомобила - 12. 

Една от новостите, за които се лишават точки, е при погрешно изпреварване със основаване на заплаха за придвижването - лишават се 13 контролни точки. Ако не е основана заплаха, само че е направено погрешно изпреварване, се лишават 10 контролни точки. Всички нарушавания, които изброяваме сега, са обект на всекидневен, целеустремен надзор от наша страна, уточни още инспекторът. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР