Промените в Наказателния кодекс, които ГЕРБ инициира, предвиждат съдът да

...
Промените в Наказателния кодекс, които ГЕРБ инициира, предвиждат съдът да
Коментари Харесай

Депутатът Маноил Манев: Да не се намаляват автоматично присъдите на непълнолетни

Промените в Наказателния кодекс, които ГЕРБ инициира, плануват съдът да не редуцира автоматизирано наказванията на малолетни, които са направили тежки закононарушения - убийства и изнасилвания.

Това изясни в Сутрешния блок на Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който приготвя план за промени на Наказателен кодекс след убийството на ученичката Андрея в с. Галиче, осъществено от малолетен. Проектът е подготвен, съветват го със експерти и другата седмица ще бъде импортиран, сподели Манов.

Вчера министър председателят Бойко Борисов се срещна и изрече съболезнования на бащата на момичето и се ангажира за промени в наказателния закон, на срещата участва и основният прокурор Иван Гешев.

Промените плануват съдът да не е длъжен да понижи плануваното наказване за най-тежките закононарушения с една трета, в случай че причинителят е малолетен. Манев изясни какво е ситуацията в този момент - в случай че плануваното наказване е 30 години затвор, съдът е задължен да го редуцира на 12 години. Промяната ще даде опция на съда, сподели депутатът, " да не прави компромис с вътрешното си разбиране ". Ако да вземем за пример на причинителя му остава един ден да навърши 18 години, съдът да може да реши въз основа на всички експертизи, а не да е задължен да понижи наказването, обясни концепцията Манев.

Гост в студиото по тематиката беше и юристът на фамилията на убитото момиче Марин Марковски, който поддържа концепциите на депутата. Марковски уточни, че днешните малолетни не са като тези през 1968 година, когато е признат Наказателен кодекс - тогава са били " с 10 кг по-леки, душевен незрели и без обществен опит ". Въпросът е по какъв начин да се откри разновидността за носене на отговорност от малолетен като зрял човек.

И Маровски, и депутатът Манев подчертаваха на това, че законът и наказванията би трябвало да подхождат на публичната нужда. Марковски обаче призна, че смяната няма да може да се приложи за съответния случай в с. Галиче, тъй като не може да има противоположна мощ. От Венецианската комисия може да стачкуват - уточни Марковски тази причина да не може да се наложи с противоположна мощ усложнената глоба.

Идеята за експресна смяна на Наказателен кодекс във връзка с малолетните към този момент провокира сериозни реакции на адвокати в общественото пространство, които считат, че не трябва с писани небрежно промени да се трансформира наказателното законодателство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР