Промените в наказателния и процесуалния кодекс в Румъния започват в

...
Промените в наказателния и процесуалния кодекс в Румъния започват в
Коментари Харесай

Дългогодишен румънски депутат призовава за закриване на специализираната прокуратура

Промените в наказателния и процесуалния кодекс в Румъния стартират при започване на тази година. Според протестиращите задачата е намаляване на органите за битка с корупция. Сред вносителите е депутатът от партията на ръководещите социалдемократи - Каталин Радулеску.
„ Имахме потребност от тези промени, тъй като прокурорите имаха прекалено много власт - да упрекват, без да имат доказателства, а единствено подозрения. Това го няма в наказателното законодателство на никоя друга страна, единствено в Румъния”, уточни той пред bTV.
Радулеску е трети мандат в румънския парламент. Той предлага и смяната в закона, съгласно която, в случай че народен представител лобира в поддръжка на предприемач или компания пред страната, без да получава обаче пари за това, казусът няма да се смята за търговия с въздействие. Самият той има условна присъда за приемане на рушвет, откакто е разследван от антикорупционната прокуратура и приет за отговорен през 2016 година „ Преди година от полицията пристигнаха при мен и ми описаха, по какъв начин е направено обвиняването, без никакви доказателства против мен. Аз съм почтен не 100, а на 1000%. И съм уверен, че 99% от хората, упрекнати от организацията са невинни”, изясни Радулеску.
Дългогодишният народен представител приканва за закриване на профилираната прокуратура, която е давана неведнъж за образец от Европа за триумфите й в битката с корупцията. Не знам какво мислят от моята партия и какво решение биха взели, само че аз считам, че няма потребност от нея, добави той. Радулеску е фамозен в северната ни съседка като " депутатът с Калашников ", защото при миналогодишното антиправителствено неодобрение заплаши, че ще излезе на площада с оръжие и ще стартира да стреля. Според него сегашните митинги са дирижирани от футболни агитки и опозицията.
„ Използваха 4-5 хиляди души от румънската диаспора, с цел да стачкуват, само че най-после тези групировки направиха размириците”, разяснява той и добави, че митингите не са против корупцията и никой не знае защо са. Протестиращите упрекват държавното управление в корупция. Депутатът от ръководещата партия обаче е безапелационен, че кабинетът остава. Той добави, че не схваща за какво да подава оставка. „ Правителството през тази година усили сред 3 и 4 пъти заплатите. И това е засегнало 3 милиона души - служители на реда, лекари, учители, всички. Така че, каква е причината”, съобщи депутатът.
Радулеску е измежду протестиращите през 89-та при свалянето на комунизма, на същия площад, където през днешния ден тече неодобрение против неговата партия. Тези хора стачкуват по принудителен метод, нямат нищо общо с нашата гражданска война, безапелационен е той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР