Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарната зала на

...
Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарната зала на
Коментари Харесай

Конституционните промени влизат за обсъждане в пленарната зала

Промените в Конституцията влизат за разискване в пленарната зала на Народното събрание, съобщи Българска национална телевизия. Проектът за ремонти в главния закон беше импортиран през юли от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Предлага се делене на Висш съдебен съвет на две: Висш правосъден съвет с 15 членове, измежду които ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, измежду които основният прокурор и шестима, определени от Народното събрание.

Предвижда се още служебният министър-председател да се избира всред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Конституционния съд и шефа на Българска народна банка. Той ще предлага състава на служебния кабинет. А президентът ще назначава това държавно управление.

Промените плануват още за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно поданство. От Висшия правосъден съвет към този момент обявиха, че не одобряват огромна част от предлаганите промени в главния закон. От прокуратурата също показаха терзания за бъдеща политическа взаимозависимост.

Промените в главния закон се преглеждат на 3 четения. За да бъдат признати, те би трябвало да бъдат подкрепени от най-малко 3/4 от всички народни представители, т.е. 180. Ако това не се случи, само че планът събере най-малко 160 гласа, той се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от 5 месеца. При новото разглеждане предлагането се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от 160 народни представители.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР