Промените в климата ще донесат на човечеството неописуемо стрададие, затова

...
Промените в климата ще донесат на човечеството неописуемо стрададие, затова
Коментари Харесай

Доклад: Промените в климата носят неописуемо страсатие за човечеството

Промените в климата ще донесат на човечеството неописуемо стрададие, по тази причина би трябвало да бъдат взети незабавни ограничения за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид. Това предизвестие насочат 11 000 учени от 153 страни, които са подписали отчет, оповестен в сп. BioScience и представен от БГНЕС.
Заключенията на експертите се основават на информация, получена за 40 години наблюдаване. Тези данни включват консумация на сила, повърхностна температура, приръст на популацията, обезлесяване, проучване на масите от полярния лед, Брутният вътрешен продукт и въглеродните излъчвания.
Според един от създателите на документа, работещ в университета в Сидни Томас Нюзъм, учените би трябвало да изпълнят моралния си дълг, предупреждавайки целия свят за изключителното състояние с околната среда. Изменението на климата се форсира доста по-бързо, в сравнение с мнозина откриватели са очаквали, споделя Уилям Рипъл от Университета в Орегон.
" Климатичната рецесия към този момент е почнала и се развива по-бързо от предстоящото. Освен това е по-тежка от предстоящото. Необходимо е напъните за запазване на биосферата да се усилят в голям мащаб, с цел да се избегнат немислими премеждия ", написа в отчета. Експертите настояват, че човечеството към момента има късмет, в случай че незабавно предприеме избрани ограничения. По-специално учените приканват да се заменят изкопаемите горива с възобновими енергийни източници, да се вкарат високи " въглеродни налози ", да се понижат излъчванията на нестабилни замърсители, да се ограничи желанието за увеличение на Брутният вътрешен продукт и да се подобрят материалните условия, да се спре всеобщото обезлесяване и да се употребява по-малко животинска храна в интерес на храните на растителна основа.
" Климатичната рецесия е обвързвана с прекомерното ползване ", изясняват учените.
Тези човешки действия са довели до " изключително тревожни " развития – увеличение на температурите на почвата и океаните, повишение на морското равнище и рискови атмосферни феномени. Учените напомнят, че съществуват така наречен сериозни точки, които биха отприщили верижни бедствия в екосистемите и обществата и от които няма връщане обратно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР