Промените в климата могат да предизвикат много по-бързо и по-голямо

...
Промените в климата могат да предизвикат много по-бързо и по-голямо
Коментари Харесай

Океаните се затоплят по-бързо от предвижданото

Промените в климата могат да провокират доста по-бързо и по-голямо повишаване на равнището на океаните, сподели проучване на предходния интервал на стопляне преди 125 000 години, съобщи Агенция Франс Прес.

Водата тогава се е издигнала на 10 м над настоящето ниво с ритъм до 3 м на век, настояват учени от Австралийския народен университет. Този сюжет би бил злополука за стотици милиони хора.

Тъй като интервалите на захлаждане и стопляне на Земята се редуват, учените са изследвали данни от предходния междуледников интервал преди 125 000 години. Тогава междинните температури били с към градус по-високи от сегашните, само че измененията в климата през последните 200 години са по-бързи поради индустриалните парникови излъчвания.

Затова проучването на този междуледников интервал "показва единствено долната граница на прогнозите за това, което може да се случи ", пишат създателите на проучването.

Според отчет на Междуправителствената експертна група за климатичните промени от септември предходната година равнището на океаните ще се повиши с към 43 см до края на века, в случай че температурите се покачат с 2 градуса Целзий, и с 84 см при 3 градуса Целзий, както насочват сегашните трендове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР