Промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в пленарната зала.Депутатите

...
Промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в пленарната зала.Депутатите
Коментари Харесай

Промените в Изборния кодекс влизат за обсъждане в пленарната зала

Промените в Изборния кодекс влизат за разискване в пленарната зала.

Депутатите ще гласоподават на първо четене импортирания от Българска социалистическа партия законопроект за промени в Изборния кодекс, посредством които се вкарва смесено гласоподаване и на процедура се връща хартиената бюлетина.

Отстъпките, на които са се съгласили седемте парламентарни групи, са предложенията на ГЕРБ за отпадане на регион „ Чужбина “, увеличението на броя заявки за откриване на секции зад граница и премахването на флашките да не бъдат подкрепени.

Запазва се смесеното гласоподаване с хартиена бюлетина и с машина, само че сумарната информация от устройствата ще бъде прехвърляна на механически носители и по-късно изпращана в Районната изборна комисия.

Машината няма да принтира протокол с финалните данни, а бюлетини, които ще бъдат подпечатвани и ще се броят дружно с хартиения избор от членовете на секционните комисии под видеонаблюдение.

Отпадат и така наречен тъмни стаички, вместо тях ще има единствено парван. Представители на политическите сили ще имат достъп до кода на софтуера на машинното гласоподаване. Ще бъде основано и звено към ЦИК, което ще дава отговор единствено за машинното гласоподаване. Няма да има обаче преброителни центрове.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР