Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха отхвърлени в сряда

...
Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха отхвърлени в сряда
Коментари Харесай

ГЕРБ отказа да защити длъжниците с единствено жилище и ипотека


Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха отхвърлени в сряда в пленарната зала. Промените предвиждаха отбрана на дебитор от незабавна обмен на ипотекиран парцел, като се изчака съдът да се произнесе дали вземането на банката е основателно.
Първоначално текстовете бяха утвърдени с поддръжката на ГЕРБ в правната комисия, само че през вчерашния ден ненадейно бяха отхвърлени с претекста, че длъжниците ще бъдат "свръхзащитени " от банков произвол, написа "Сега ".
Промените бяха инициирани при започване на годината, откакто Европейската комисия заплаши България с наказване поради проблеми в законодателството. В момента да вземем за пример може да стартира изпълнително произвеждане против длъжника единствено въз основа на искане на банката, а съдилищата не ревизират дали в контракта за заем няма неравноправни клаузи.
Освен това съгласно практиката на Европейския съд на правата на индивида всеки, който рискува да изгуби единственото си жилище поради дълг, би трябвало да може "да желае инспекция на пропорционалността на тази мярка ".
Банките не одобряваха измененията, правосъдното министерство – също, само че все пак министър Данаил Кирилов промени мнението си и ГЕРБ се разгласи "за " поправките.
Но в сряда ръководещата партия прекатурна позицията си и гласоподава срещу текста. Министър Кирилов изясни, че се стига до "свръхзащита " на длъжника.
"Нека да съобразим, че длъжникът самичък е изявил воля да ипотекира личното си жилище и е подхванал това правно деяние още при сключването на контракта за заем... Ние слагаме кредитора в подчинено състояние във времето да чака година или повече да се постанови решение на първоинстанционния съд. Това фактически ще подтиква длъжниците да спорят, без значение дали ще се натоварят с спомагателни разходи. Те го вършат и в този момент ", изясни Кирилов пред депутатите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР