Промените в данъчната система трябва да се правят не по

...
Промените в данъчната система трябва да се правят не по
Коментари Харесай

Промените в данъчната система трябва да се правят не по сектори, а по стоки

Промените в данъчната система би трябвало да се вършат не по браншове, а по артикули. Това съобщи финансистът Константин Проданов, акцентирайки, че в България е нужен спор за това каква би трябвало да бъде данъчната система, тъй като в този момент тя е непригодна от обществена и от икономическа позиция.

"Тя е антисоциална, тъй като сме единствената страна в Европейски Съюз, с изключение на Дания, в която няма по-ниски Данък добавена стойност ставки за артикули от първа нужда, книги и така нататък ", акцентира специалистът пред националното радио.

Според Проданов е значимо да се прави разграничаване сред това да се помогне на бизнеса и да се помогне на притежателите на бизнеса. "В този бизнес може да се заети 70 хиляди души - сервитьори, готвачи и така нататък, само че те не са притежатели на бизнес и мярката не оказва помощ на тях. Тя оказва помощ на притежателите на заведения за хранене, които не се свенят да кажат, че техният бизнес е един от най-сивите. Не се посвениха да кажат, че като им се понижи Данък добавена стойност, няма да понижат цените ", сподели той.

По думите му даже и заведенията за хранене да понижат цените, след понижаването на Данък добавена стойност, това надали ще помогне на най-засегнатите от рецесията, а това са хората, останали без работа. - над 120 хиляди души, които "едва ли ще отидат на ресторант, с цел да се възползват от резултата от тази мярка ".

"Всяка смяна в данъчната система би трябвало да дава отговор най-малко на едно от три условия - да предизвиква потреблението или да предизвиква бизнесът да инвестира; да преразпределят от тези, които могат да носят бремето, към тези, които не могат; да дава на фиска някакви средства за даване на обществени богатства. Нито едно от тези условия не е изпълнено с тази мярка, която се предлага сега ", безапелационен бе Константин Проданов, заключвайки, че в намаляването на Данък добавена стойност на 9% липсва и политическа логичност.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР