Промените ще засегнат около 650 хил. компании, които работят в

...
Промените ще засегнат около 650 хил. компании, които работят в
Коментари Харесай

Нов закон въвежда високи глоби за хранителния сектор

Промените ще обиден към 650 хиляди компании, които работят в бранша

© Юлия Лазарова Да бъдат въведени нови по-високи санкции за нарушавания в хранителния бранш, които при най-тежките случаи доближават 100 хиляди лева Това е заложено в нов обединен закон за ръководство на агрохранителната верига, който би трябвало да събере на едно място разпределението на контрола на всички стадии на произвеждане, преправка и търговия с храни и алкохол. В момента нормативната уредба е " разпръсната " в над 10 други закона - за храните, за фуражите, за отглеждането на животни, за отбрана на растенията, за здравето и други

Идеята за общо законодателство е от най-малко три години, като планът е на стадий публично разискване до 2 декември. Той е и част от цялостен пакет промени, свързани с тази промишленост, в която работят към 650 хиляди компании.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Увеличени санкции

Новият закон за агрохранителната верига разпределя функционалностите по контрола сред четири министерство - на земеделието, на стопанската система, на опазване на здравето и на околната среда, които и сега имат отношение към селското стопанство, преработката и търговията с храни и алкохолни питиета. Той обаче вкарва и нови правила за санкционирането при нарушавания, базирайки се на текстове в европейски регламенти, както и фрапантен скок на санкциите за редица нарушавания.

Например, в случай че новият закон бъде признат, за осъществяване на активност в нерегистриран обект санкцията се усилва и за първи път се вкарва диверсификация по отношение на резултатите, до които е довело нарушаването. От тукнататък активност в нерегистриран обект ще бъде наказвана с сред 5 и 10 хиляди за физическо лице и сред 10 и 20 хиляди лева за компаниите. В случаите когато от въпросната осъществявана активност в нерегистриран обект са настъпили " обилни стопански загуби ", което законопроектът изчисля на най-малко 50 хиляди лева, тогава санкцията скача двойно за първо нарушаване и до 50 хиляди лева за физическо лице и 100 хиляди лева за компания при наново нарушаване. Това е в пъти по-високо от актуалното законодателство. В момента по закона за храните незаконен обект за произвеждане или търговия с храни може да бъде глобен с най-много 6 хиляди лева

Законопроектът вкарва и разнообразни и по-високи наказания за всевъзможни опити за разстройване на контрола от страна на сдруженията или несъблюдение на наложени наказания. Така да вземем за пример физическите лица, които откажат достъп на проверяващи до обекта, ще бъдат глобявани с сред 2 и 5 хиляди лева, а при наново нарушаване - до 10 хиляди лева Има въведена и глоба в случаите че не окажат " изисканото подпомагане " от контролния орган, и тогава ще би трябвало да платят сред 500 и 2 хиляди лева и до 5 хиляди лева при последващо нарушаване. До най-много 5 хиляди лева е и санкцията за " възпрепятстване " на инспекция, се показва още в текстовете.

По линия на търговията се вкарва глоба сред 1000 и 1500 лева за продажба на скотски храни с изминал период на валидност, а за последващо нарушаване тя може да скочи до 3 хиляди лева

Част от нов законодателен пакет

Създаването на обединен закон за агрохранителната верига, който да разпределя контрола сред институциите, беше оповестено преди повече от три години от Десислава Танева, по това време министър на земеделието за първи мандат. Той е част от повсеместен законодателен пакет за хранителния бранш, който включва още импортирания в Народното събрание, само че негласуван от към година закон за храните, закона за оценка на риска по хранителната верига, както и корекции във ветеринарномедицинския закон.

Сега съгласно преходните разпореждания в законопроекта за агрохранителната верига е планувано той да влезе в действие на 14 декември. На процедура обаче този период е неосъществим: откакто завърши публичното разискване на 2 декември, ще би трябвало да се преглеждат всички мнения по него, вероятно да се нанесат корекции и чак тогава да стартира процедурата по утвърждението му на съвещание на Министерския съвет и две четения в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР