Промените са предложение от здравния министър Кирил Ананиев, който днес

...
Промените са предложение от здравния министър Кирил Ананиев, който днес
Коментари Харесай

Хиляди хора с увреждания на протест срещу реформата на ТЕЛК

Промените са предложение от здравния министър Кирил Ананиев, който през днешния ден увери, че ще отдръпна предложенията си по гледище на премиера Бойко Борисов.

"След реакцията на хората с увреждания, ние взехме решение да ги поканим на следващия ден в 15 часа в здравното министерство, с цел да стартираме разговора, който ние поискахме, още преди да качим предложенията ", сподели Ананиев. От диалозите с множеството от представителите на организациите е станало ясно обаче, че срещата евентуално ще е в петък от 10 часа.

“Наредбата за здравната експертиза се смъква от разискване. Да, подава се ръка за разискване на текстовете, само че не знаем какъв ще е изходът, сподели за БНР заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Бисер Петков увери, че няма да се лишават инвалидни пенсии >>


Концепцията за експертиза на работоспособността обаче остава. Нас това също мощно ни тормози. Там също има извънредно дискриминиращи текстове. Такива, които будят подозрение за промяна, която в действителност лишава права. Хората на следващия ден излизат на митинг, сподели Стоименова.

Според готвените промени към този момент ще се взема решение какъв брой дееспособен е всеки болен, а не какъв брой инвалид е. Реформата в ТЕЛК планува още инвалидната пенсия да зависи единствено от главното заболяване, само че не и от съпътстващите.

„ Двойна ножица. Веднъж към 200 хиляди ще изпаднат под 50% и няма да получат никаква поддръжка. И повторно ще се трансфорат в работоспособни, само че безработни хора с увреждания”, съобщи за Нова доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК.

Проучване на синдикатите демонстрира, че хората с увреждания са на ръба на оцеляването. 41% от тях разчитат единствено на инвалидната пенсия, която получават.

Според Нова на следващия ден на пл. "Независимост " се чакат повече от 6000 протестиращи. Хората с увреждания ще дойдат с десетки рейсове от цялата страна. Някои ще тръгнат сутринта, а други още довечера. Новите договаряния сред отрасловите министри и протестиращите би трябвало да стартират още до края на седмицата.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР