Промените предвиждат и събирането на повече информация на областно ниво

...
Промените предвиждат и събирането на повече информация на областно ниво
Коментари Харесай

Държавата ще поема транспорта при работа в друг град

Промените плануват и събирането на повече информация на регионално равнище за потребностите на работодателите по райони.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Откъде идват непознатите сезонни служащи в България

Четири пети от тях са украинци, сочат данните на Агенцията по заетостта
31 авг 2017
Средният приход на човек пораства с 9.4% към юни

Основният източник на повече средства е работната заплата
15 авг 2017
Все повече хора се включват на пазара на труда

Заетите към края на второто тримесечие порастват със 138.3 хиляди, а броят на безработните и стопански неактивните понижава
14 авг 2017
Нови 5 млн. лв. за образования на бизнесмени по стратегия " Човешки запаси "

Крайният период за кандидатстване по процедурата е 2 октомври
8 авг 2017

Повече хора ще получават финансова помощ от страната, в случай че си намерят работа в друго обитаемо място. На такава поддръжка сега могат да разчитат заетите на трудов контракт с дълготрайност над половин година. Сега страната ще покрива транспортните разноски и на краткосрочно наетите. Това планува план за промени в Закона за поощряване на заетостта, оповестен на платформата за публични съвещания strategy.bg.

Другата концепция е да се събира повече информация на регионално равнище за потребностите на работодателите по райони.

Повече информация

Част от препоръчаните ограничения са свързани с обезпечаването на по-детайлна информация за потребностите на бизнеса. Два пъти в годината Агенция по заетостта ще припомня на регионалните препоръки към Бюрото по труда за периодите и реда за набиране и обработка на информацията за потребностите на работодателите в региона, в която оперира съответния съвет. Ще се образува работна група, формирана от локална администрация, която да дава отговор за това.

Целта на тази самодейност, съгласно проектозакона, е даването на настояща информация за търсенето на пазара на труда на заинтригуваните страни - да вземем за пример работодатели, обучителни центрове и търсещи работа.

Повече подвижност

Безработни, които са се намерили работа в различен град, ще получават финансова помощ от страната. Тя ще е за такси за детски градини, наем на жилище, интернет, а изискването е те да са били регистрирани в бюрата по труда. Парите ще се изплащат при показване на трудов контракт, документи за направени разноски и подписан контракт с Бюрото по труда. Средствата ще бъдат прекратени при преустановяване на трудовия контракт, а в случай че служителят напусне преди да изтече срокът му, ще би трябвало да възвърне парите.
В документите към проектопромените няма калкулации какъв брой средства ще са нужни за сходен тип помощи, нито пък прогноза какъв брой души ориентировъчно се чака да се възползват от тях.
В предварителната оценка на влияние на проектозакона се показва единствено, че Комисиите по заетостта ще имат спомагателни разноски около набиране, култивиране и даване на информация за потребностите на бизнеса.

По-сериозните проблеми

Целта на всички тези ограничения е да се насърчи заетостта и да се привлекат повече хора към пазара на труда. Лошата вест е, че главният проблем не е адресиран. По последни данни на Национален статистически институт от второто тримесечие на годината, в България има 214 хиляди безработни. От тях едвам 28 хиляди имат висше обучение, 103 хиляди имат приблизително (или добита професионална квалификация), а всички останали са с главно, начално и по-ниско. В същото време, дефицит на личен състав се следи във всички браншове на стопанската система. В препоръчаните промени обаче няма нищо обвързвано с повишение на квалификацията на безработните в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР