Промените по върха на спецпрокуратурата, която разследва корупцията по високите

...
Промените по върха на спецпрокуратурата, която разследва корупцията по високите
Коментари Харесай

Смяната на ръководството на спецпрокуратурата се извършва тихомълком

Промените по върха на спецпрокуратурата, която проверява корупцията по високите етажи на властта и проведените незаконни групи, няма да бъдат коментирани по заповед на зам. основен прокурор. Държавното обвиняване било като семейство, което не счита да споделя вътрешните си проблеми, съобщи Иван Гешев, заместител на Сотир Цацаров и до неотдавна началник на профилираната прокуратура.
След като Гешев се издигна до зам. основен прокурор, на мястото му краткотрайно бе назначена Даниела Начева. В сряда обаче Висшият правосъден съвет (ВСС) ще назначи за и.д. началник досегашния заместител Димитър Петров. На въпрос за какво Петров ще смени Начева, Гешев отговори пред БНР: " Нали проблемите във вашето семейство, които са вътрешноведомствени, не ги изнасяте? След тия три години денонощна работа в тази прокуратура към този момент ми е като семейство. И по-често виждам прокуратурата, в сравнение с фамилията. "
Сравнението на проблемите на прокуратурата, издържана от данъкоплатците, със фамилните проблеми на частни лица е неуместно, написа в. " Сега ".
Бъдещият краткотраен началник Петров работеше в градската прокуратура на София, преди да отиде в профилираната. Миналата година той беше осъден със забележка поради експанзия против възпитаник, който го прередил на опашка в учебна лавка. Тогава бащата на момчето твърдеше, че е подал тъжба в полицията, само че нищо не е направено по случая. Той описа, че е бил извикан от шефката на градската прокуратура Емилия Русинова, която му обяснила, че прокурорът бил с подобен характер. Впоследствие бе обявено, че Петров е осъден от Висшия правосъден съвет с допустимо най-леката глоба.
Докато бе в градската прокуратура, Петров наблюдаваше едни от най-шумните каузи. Той водеше следствието по аферата " Червей " за подслушването и следенето със СРС на осведомителната система на Министерство на вътрешните работи. По това дело на 1 година условно бе наказана някогашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Петров бе наблюдаващ прокурор и по инспекцията на записите от " Яневагейт ". В диалозите Янева и някогашната съдийка Румяна Ченалова, наречени от премиера Бойко Борисов " две каки ", си говореха за търговия с въздействие по най-високите етажи на политическата власт и правосъдната система. Бяха намесени имената на Борисов, както и на основния прокурор Сотир Цацаров. Делото бе прекъснато от Петров. Като зам.-шеф на профилираната прокуратура Петров и Гешев участваха персонално на ареста на някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР