Промените на времето навън са пряко свързани с разхода на

...
Промените на времето навън са пряко свързани с разхода на
Коментари Харесай

Умните къщи трябва да се „преобличат” според времето

Промените на времето на открито са директно свързани с разхода на сила, а когато умният дом не е съответен на климатичните промени, загубите могат да са много огромни

Съвременният прочит на концепцията за умната постройка допуска домът да тегли данни от онлайн източниците на прогнози за времето и да ръководи системите си съгласно прогнозата (източник: CC0 Public Domain)

Ако прогнозата вещае дъжд, най-вероятно ще си вземете чадър. Ако се чакат студове, ще си приготвите палто и ръкавици. Е, същият този тип подготовка би трябвало да се случва в умните здания, в които системите за отопление и изстудяване следва да се самонастройват съгласно прогнозата за времето.

Много се приказва за умните къщи – че ще разпознават притежателя си и ще му отварят вратата сами, че хладилникът ще знае коя храна понижава и ще я поръчва онлайн от магазина, че пералнята ще се включва да пере във време от денонощието, когато токът е най-евтин.

Също за комфорта – че силата на осветлението ще се трансформира съгласно настроението на жителя, че отоплението ще се включва в точния момент преди прибирането му от работа. Но рядко някой отваря дума за друга енергоспестяваща функционалност: пренастройването съгласно времето.

Промените на времето на открито са директно свързани с разхода на сила. А когато умният дом не е съответен на измененията, загубите са огромни. Например, при внезапно захлаждане, в случай че в дома има отворени прозорци, отоплителната система ще проработи, само че ще губи огромна част от топлината.

Съвременният прочит на концепцията за умната постройка допуска домът да тегли данни от онлайн източниците на прогнози за времето – и да ръководи системите си съгласно прогнозата. Но когато тя е неверна – както нeрядко се случва, постройките могат да губят сила – тъкмо както ние можем да се окажем мокри до кости или простинали, в случай че повярваме на неверна прогноза за изсъхнало и топло време.
още по тематиката
Нов метод, създаден от Фенгки Ю, професор по инженерни системи в Университета Корнел, планува точността на прогнозата за времето. Той употребява модел за машинно самообразование, квалифициран с данни от прогнози, трупани в продължение на доста години, и действителните климатични условия.

Прогнозите се комбинират с математически модел, който регистрира характерностите на постройката, в това число размера и формата на пространствата, строителните материали, местоположението, данните от датчиците, позицията на прозорците. Резултатът е умна система за сграден надзор, която може да понижи потреблението на сила с до 10%, съгласно изследване, извършено от екипа на Ю в „ Toboggan Lodge ” – съвсем 90-годишна постройка на територията на Корнел.

Ако самата постройка може да бъде достатъчно„ умна “, с цел да познава метеорологичните условия, или най-малко по някакъв метод да узнава малко повече за информацията за прогнозата за времето, тя може да промени настройките си за автоматизирано ръководство на системите за отопление и изстудяване, с цел да пести сила и да обезпечи повече комфорт за жителите си.

„ Например, в случай че знам, че слънцето ще изгрее доста скоро, затова ще е топло, тогава евентуално няма да се постанова да отоплявам толкоз доста къщата. Ако знам, че довечера ще пристигна стихия, тогава ще се пробвам да стопля дома овреме, с цел да мога да подкрепям комфорта ”, споделя Ю, представен от techxplore.com. Така системите стават по-умни, с цел да могат да плануват най-малко отчасти бъдещето и да вземат оптимални решения.

Рецензент на създаването на Ю е Чао Шан, някогашен помощник на Корнел в лабораторията на Ю, а в този момент и помощник по автоматизация в университета в Цинхуа. Екип от студенти е оказал помощ на Ю за създаване на проблема на „ Toboggan Lodge “, в допълнение към събирането на годишни данни за времето и климатични данни, с цел да се образова моделът за машинно самообразование.

С тази информация моделът може да открива детайли на неустановеност при температурата, преваляванията, слънчевото греене. Въз основа на равнището на неустановеност в прогнозата моделът се приспособява по подобаващ метод.

„ Дори най-хубавата система за прогнозиране на времето няма да ви даде най-точната информация ”, споделя Ю. „ Освен това информацията за прогнозата за времето нормално е за избран район, само че не и за съответна локация “.

Комбинирането на логаритмите за машинно самообразование и методите за математическо програмиране основава система за ръководство, която е по-точна и „ по-умна “, в сравнение с всеки от тях би бил самичък по себе си. Рамката има евентуални приложения в системите за надзор на постройките, надзор на напояването в селското стопанство, както и в ръководството на вътрешния климат във отвесни ферми и заводи.

„ Нямаме съвършен метод да предвиждаме времето, тъй че най-хубавото, което можем да създадем, е да комбинираме изкуствен интелект и механистично моделиране ”, споделя Ю. Тези две неща, по неговите думи, в никакъв случай не са били хармонизирани по последователен метод за автоматизиран надзор и ръководство на силата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР