Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона

...
Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона
Коментари Харесай

Фандъкова щяла да защитава зелените площи в София

Промените, които сме предложили дружно с основния проектант в Закона за устройство и застрояване на Столична община и се надяваме да бъдат утвърдени от народните представители, значат отбрана на зелени площи . Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова пред публицисти през днешния ден (20 февруари), съобщи БГНЕС.

За първи път вкарваме терминология и опция да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение зоната, за която става дума и високите здания да имат единствено на избрани места, а не да никнат като гъби на всички места в София , съобщи Фандъкова.

Заставаме зад настояванията на жителите, само че и ние сме длъжни да съблюдаваме закона, изясни тя и продължи: Главният проектант е глобяван от съда за несъблюдение на правосъдни решения, тъкмо тъй като търси решение да реши проблеми, останали от предишното и посредством малки врати в закона.

Моята цел е да се затвори малката врата в закона за изграждане на безкрайно високи здания в по този начин наречените ъглови терени, сподели столичният кмет.

Припомняме, че по-рано основни промени сред първо и второ четене в Закона за устройство и застрояване на София внесе администрацията на столичния регион " Младост ". Кметицата на " Младост " Десислава Иванчева показа измененията, които са три на брой.

Най-важната, която визира цяла София, касае анулацията на параграф 27 от преходните и заключителни разпореждания на закона. Там е записано, че може след решение на Столичния общински съвет да се променят подробни устройствени проекти (ПУП) в урегулирани поземлени парцели, планувани за зелени площи – градини, паркове и лесопаркове. Точно ПУП-овете оказват обаче какво може да се прави върху даден парцел и какво е неразрешено и по този начин на практика решението за бъдещи нови високи здания е в ръцете на старейшините. Затова и Иванчева желае целият параграф да бъде отстранен, защото е двузначен и може в действителност да разреши строителство в зелени площи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР