Промените, които готви Асен Василев, за да напълни хазната са

...
Промените, които готви Асен Василев, за да напълни хазната са
Коментари Харесай

Огромна промяна с кредитите и глобите от КАТ, измисли Асен Василев

Промените, които готви Асен Василев, с цел да изпълни хазната са многообразни и ще обиден всички.

Нотариусите ще ревизират електронно в Национална агенция за приходите дали сме изрядни данъкоплатци

Хората няма да могат да вземат ипотечен заем, в случай че имат неплатени санкции на КАТ или някакви други отговорности към държавната хазна. Това плануват промени в данъчните закони, които са импортирани в Народното събрание от Министерски съвет, дружно с плана на бюджет за 2023 година, съобщи Труд.

И сега има условие при продажба на парцел или автомобил, както и при основаване на ипотека или залог, продавачът или надлежно ипотекарният дебитор или залогодателят да нямат подлежащи на наложително осъществяване отговорности за налози, мита и наложителни осигурителни вноски. Но продавачът или индивидът, който прави ипотека, просто би трябвало да попълни декларация, че няма отговорности към хазната.



Практиката на Национална агенция за приходите обаче демонстрира, че има доста случаи, в които хората лъжат и подписват такива заявления, макар че имат отговорности към бюджета. С препоръчаните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се прибавя и условие продавачът на жилището или колата, или надлежно ипотекарният дебитор да нямат освен отговорности за налози и осигуровки, само че и за неплатени санкции, в това число и такива на КАТ.

Освен това измененията плануват нотариусите да ревизират онлайн дали продавачите на парцели и коли, както и взимащите ипотечен заем, имат отговорности към хазната. Това ще става като нотариусите ще вършат електронна информация за индивида в данъчното му досие в Националната организация за доходи. И единствено, в случай че няма борчове към хазната, нотариусът ще изповядва договорката или надлежно ще вписва ипотеката.

При продажба на парцели и коли ще остане съществуващата и сега опция, в случай че продавачът има отговорности към хазната, те да бъдат приспаднати от цената на договорката и да бъдат преведени от купувача в бюджета. Предложените промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс плануват и наказания за нотариусите, в случай че не спазят новите си отговорности и изповядат договорка или впишат ипотека без да ревизират за съществуване на задължения към хазната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР