Промени в законодателството вече позволяват много по-лесна процедура за внедряване

...
Промени в законодателството вече позволяват много по-лесна процедура за внедряване
Коментари Харесай

Сандов: Вече има по-лесна процедура за внедряване на ВЕИ мощности

Промени в законодателството към този момент разрешават доста по-лесна процедура за внедряване на ВЕИ мощности за личните потребности на бизнеса. Това сподели вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на районната конференция за възобновима сила RЕ-Source Southeast, която се организира през днешния ден и на следващия ден в " София тех парк ", представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му това е крачка напред в опита да се забърза неизбежната промяна и да се разреши на бизнеса и потребителите да могат сами да създават силата си.

Според министър Сандов страната ни би трябвало от ден на ден да децентрализира енергийната система, да се внедряват от ден на ден ВЕИ източници и да има повече " играчи " на пазара, в това число от най-малките. Той уточни, че даже едно домакинство, което сложи панел на покрива си, по някакъв метод взе участие в цялата енергийна система.

Заради ограничаващи режими през годините има доста малко места, на които да има нови енергийни мощности от ВЕИ, добави вицепремиерът. Той даде за образец, че има възбрана да се строят такива върху земеделска земя. Освен това към момента в България не са навлезли плаващите ВЕИ – фотоволтаици на водна повърхност. Не е добре развита и геотермалната сила. Има ограничавания и за вятърните централи. Министър Сандов посочи, че се прави всичко допустимо да няма спор сред климата и ВЕИ. Затова би трябвало да се способства " отпушването " на всички други благоприятни условия и да се сътвори ясна рамка за рестриктивните режими.

Новият финансов инструмент REPowerEU демонстрира в забележителна степен посоката къде би трябвало да се съсредоточат новите вложения във възобновима сила и по какъв начин да бъде решен въпросът със предпазените територии. " Ясен правилник и по-бързи процедури ", съобщи Борислав Сандов.

Работи се интензивно за смяна на Наредбата за подземните и повърхностните води, с цел да се " отпушат " тези процеси, които ще дадат опция върху от ден на ден водни площи да се разполагат фотоволтаични централи. Работи се и с Министерството на земеделието, с цел да се откри метод да се вкарат агрофотоволтаиците, добави вицепремиерът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР