Промени в Закона за висшето образование предвиждат държавата да засили

...
Промени в Закона за висшето образование предвиждат държавата да засили
Коментари Харесай

Държавата възнамерява да засили ролята си в управлението на университетите

Промени в Закона за висшето обучение плануват страната да ускори своята роля в ръководството и контрола на университетите, а ректорите да встъпват в служба след сключване на контракт с министъра на образованието. Това заяви в пресклуба на Българска телеграфна агенция във Велико Търново националният представител от Вътрешна македонска революционна организация доцент Милен Михов, заместник-председател на Комисията по обучение в Народното събрание.

По думите му с сходен контракт ще може да бъде проследено доколко ректорските управления извършват своята мандатна стратегия и тактика в благозвучие със Закона за висшето обучение. Сред задачите на идната промяна е да бъде регламентирано и обезпечено минималното заплащане на университетските преподаватели.

Промените са минали стадия на публично разискване, следва да бъдат показани в Министерския съвет и през ноември да бъдат гледани на първо четене в Народното събрание.

В доклада си за миналия парламентарен сезон националният представител открои и законодателни начинания, предвиждащи налагането на мораториум върху придобиването на учебни земи. В регистрите на МОН има над 2800 парцела, които са със статут на учебни земи, дарени на образователните заведения в разнообразни интервали. Поводът са съществуващи проблеми, в които има интерес от частни лица към съответните парцели, уточни Михов.

От Вътрешна македонска революционна организация оферират в Закона за персоналните документи да има персонална карта за български жители отвън рамките на страната, коята дава улеснен достъп до българската просветителна система и трудовия пазар, уточни той.

Във Великотърновска област от Вътрешна македонска революционна организация ще повдигнат свои претенденти за кметове в Златарица, Велико Търново и Горна Оряховица, а в другите седем общини от региона ще поддържат избрани кандидатури, като към този момент от партията поддържат сегашния кмет на Свищов Генчо Генчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР