Промени в Закона за обществените поръчки и на други закони

...
Промени в Закона за обществените поръчки и на други закони
Коментари Харесай

Отпадат някои удостоверения за участие в обществените поръчки

Промени в Закона за публичните поръчки и на други закони плануват отпадането на някои удостоверителни документи за присъединяване в търгове и за кандидатстване за еврофинансиране. Това е съобщил вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев по време на Съвета за административна промяна, чието първо съвещание под негово председателство се организира в сряда, съобщи държавната осведомителна работа.

В известието не е посочено кои удостоверителни документи за присъединяване в публични поръчки следва да отпаднат. Най-вероятно става въпрос за регистрацията на компаниите, финансовите им доклади и други, които се съдържат в обществени регистри.

Амбицията на държавното управление е до края на годината да бъде обезпечена връзка сред Централния съставен елемент за длъжностен продан на данни и информация (RegiX) и регистъра " Булстат ", излиза наяве от известието.

Предвижда се също по този начин до края на годината в действие да влезе и пакетът закони, обвързван с отпадането на свидетелството за съдимост и обезпечаване на техническа опция за даване на служебни информации за съдимост. Това ще стане, в случай че измененията в тези закони минат безпроблемно в Народното събрание, се споделя в известието.

Съветът по административна промяна е разгледал отчет за осъществяване оценка на въздействието на нормативните актове за 2016 година и е направил обзор на подхванатите ограничения за осъществяване на един от главните цели на държавното управление – намаляването на административната тежест.

Конкретните задължения до края на 2017 година в осъществяване на този приоритет включват внасяне за разглеждане от Народното събрание на пакети законопроекти, свързани с оптимизация на административните услуги, понижаване на административната тежест, приемане на нормативните актове за унищожаване на условието за даване на хартия на 12 удостоверения.

До края на годината Държавна организация " Електронно ръководство " ще изготви план на архитектурна рамка на електронното ръководство и лист на административни услуги на централните администрации, които да бъдат електронизирани.

В рамките на този ангажимент ще бъде обезпечена връзка сред Централния съставен елемент за длъжностен продан на данни и информация (RegiX) и регистъра " Булстат ".

Съветът за административна промяна дефинира Министерството на здравеопазването като една от пилотните администрации за присъединяване в плана за споделени услуги, изпълняван от Световната банка.

На съвещанието беше показан експертен отчет за най-честите нарушавания на Закона за държавния чиновник, реализирано бе единодушие за търсене на институционално решение за усилване на контрола в региона на държавната работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР