Промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация прие

...
Промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация прие
Коментари Харесай

Повече свобода на малките кметове с промени в закона

Промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация одобри Народното събрание на първо четене.

Въвежда се обвързване на Общинския съвет при приемане на бюджета на общината да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината. Въвежда се обвързване на кмета на общината при осъществяването на бюджета да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата. Според вносителя - Министерски съвет, измененията ще подсигуряват по-голяма финансова автономия на кметствата и ще засилят персоналната отговорност на кметовете на кметства при консумиране на утвърдените по бюджета разноски на общината.

Националното съдружие на общините разгласи, че не поддържа препоръчаните промени.

Депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и Движение за права и свободи показаха кардинална поддръжка на законопроекта, само че настояха за съществени промени на текстовете сред първо и второ четене.

Текстовете ще основат проблем за огромните общини като София, Пловдив и Варна, където има районни кметове, които са избираеми. Ако дадем на районните кметове лични бюджети, на процедура ще разцепим трите огромни града на дребни градчета, самостоятелни едно от друго, разяснява Славчо Атанасов от Оперативна програма.

За един град би трябвало да има цялостна политика, а не на парче. Районните кметове би трябвало да се назначават от кмета на огромната община след гласоподаване от Общинския съвет. Сега кмет на огромен град не може да влияе върху областен кмет, което води до страхотни исблъсъци, безапелационен е пловдивският народен представител.

Има общини, които имат над 50 кметства, и в случай че законопроектът бъде признат по този начин, ще докара до доста комплицирани взаимоотношения в тези общини, счита Емил Христов от ГЕРБ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР