Промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия биха

...
Промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия биха
Коментари Харесай

Чрез закона за ядрената енергия Валери Симеонов предлага строежи в защитени територии

Промени в Закона за безвредното потребление на нуклеарната сила биха могли да анулират рестриктивните мерки за градежи на водноелектрически централи (ВЕЦ) в предпазени територии. Това ще стане допустимо, в случай че Народното събрание одобри предлагането на група депутати от " Обединените патриоти " под управлението на водача на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеонов. Улесненият режим за Водноелектрическа централа съгласно вносителите би трябвало да влезе в действие със задна дата и да узакони разрешителни от преди 2010 година, които сега са невалидни.

" Патриотите " предложиха това намаляване на отбраната на предпазените реки през декември, откакто през ноември законопроектът за нуклеарната енергетика към този момент беше признат на първо четене. Като сякаш конкретизиране преди окончателното гласоподаване с промени в преходни и заключителни разпореждания на плана се оферират напълно разнообразни от нуклеарните регулации - и то такива, които се отнасят до индустриално прилагане на сериозно непълен през последните месеци естествен запас - водата (например, водните рецесии в Перник, Ботевград и Шумен). В предлагането даже се настояваше рестриктивните мерки да паднат със задна дата и да узаконят Водноелектрическа централа, издигнати от 1 януари 2018 година насам.

Проектът е да се анулират рестрикции в Закона за водите (ЗВ), които от 2010 година насам не разрешават нови Водноелектрическа централа във водосбора на реките, във води за отдих и водни спортове, зоните за запазване на икономически скъпи типове риби и в национални предпазени територии и в зони от европейската мрежа " Натура 2000 ". Отменянето на рестрикциите значи както легализиране на издигнати от 2018 година насам в прорез със Закон за водите водовземания, по този начин и предоставяне на зелена светлина за нови градежи на мощности със остарели разрешителни от преди август 2010г.

За - " патриотите "

Мотивите на вносителите - Валери Симеонов, Валентин Касабов, Християн Митев и Борис Ячев, са прекомерно общи - посочено е сбито, че измененията " целят възстановяване на съществуващата нормативна уредба. "

Според изявление на Валери Симеонов на съвещание на Комисията по енергетика на 30 януари 2020 година " предлагането е квалифицирано по гледище на съдружие " Хидроенергия ", което съставлява ползите на дребни вецове, които действително са осъществени, издигнати, работят и единственият им грях е това, че се намират в предпазени зони и че са въведени в употреба след датата 9 август 2010 година "

Въпреки неналичието на претекстове, които да защитят този " единствен грях " на нарушение на Закона за водите посредством градеж на Водноелектрическа централа в неразрешени за градеж места, предлагането е признато от парламентарната комисия. Оттеглено е само влизането в действие на режима без ограничавания със задна дата. За разрешаване използването на води от предпазени територии от нови Водноелектрическа централа няма нито един глас " срещу " и следва проектозаконът да бъде прегледан в пленарна зала - напряко на второ четене като допълнение като първичния план за промени в закона за нуклеарната сила.

Против - екоминистерството и гражданските организации

В мнение от януари 2020 година Министерството на околната среда и водите (МОСВ) изрично се афишира срещу разрешаване на нови Водноелектрическа централа. Мотивите на екоминистерството са, че към този момент съществуват огромен брой Водноелектрическа централа в предпазени зони (164, от които 43 частни вец, издигнати след възбраната от 2010 г.) и те към този момент оказват нездравословно въздействие на водите, което е отразено в голям брой тъжби на цивилен организации и стартирана наказателна процедура от Европейската комисия.

За " Дневник " Димитър Куманов от сдружението " Риболовен клуб Балканка " посочи, че първата тъжба против противозаконни Водноелектрическа централа е била подадена от клуба на 30 юни 2015г., а седмица по-късно тъжба до Европейската комисия са изпратили и от WWF-България. Едва на 15 юни 2017г. обаче еврокомисията дава отговор с публично писмо за започване на пилотна процедура с въпроси до Министерство на околната среда и водите. Оттогава насам би трябвало в период от 140 дни Европейска комисия да се произнесе и от " Балканка " показват своето отчаяние от неналичието на по-нататъшни дейности на комисията.

За гражданската организация е неприемливо да се отстраняват рестриктивните мерки от 2010г., тъй като съгласно тях разрешителни за мощности към тази дата са издадени на стотици компании и водите в България не биха могли да поемат повече градежи, отклоняващи водите от предпазените територии. Към момента " Балканка " упорства за наказания към откритите противозаконни Водноелектрическа централа, които съгласно Закона за устройство на територията би трябвало да бъдат разрушени. Сдружението е изрично срещу концепцията на Патриотите за либерализиране на режимите и нови водовземания за произвеждане на сила.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (191)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР