Промени в Закона за българските лични документи са качени за

...
Промени в Закона за българските лични документи са качени за
Коментари Харесай

Обсъждат промени при издаването на личните карти и шофьорските книжки

Промени в Закона за българските персонални документи са качени за публично разискване.

Предвижда се да отпадне условието за показване на копие на документ за приключено обучение, при подаване на заявление за замяна на задгранични шофьорски книжки с българска, защото се касае за признание на към този момент добита дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство, а условието за обучение е национално и е относимо към в началото издаване на книжката.

Разширяват се случаите, при които ще може да се вади шофьорска брошура до три работни дни. С от 2021 година ускорената услуга се употребява при замяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство заради приключването на периода на годност, при към този момент изминал период на годност, при смяна в данните на лидера, отнасящи се до промяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на препис.

С измененията се предлага да се разшири обсега на тази услуга, като се прибавят и случаите на: 1. в началото придобиване на дееспособност за ръководство на МПС от избрана категория; 2. замяна на книжката заради придобиване на дееспособност за ръководство от нова категория; 3. възобновяване на дееспособност, откакто на лидера са били отнети контролните точки; 4. възобновяване на дееспособност, откакто лидерът се е отказал от категории.

В ЗБЛД е основана правна опция персоналните карти на българските жители да съдържат удостоверения за електронна еднаквост. Това обезпечава функционалната опция персоналните карти да бъдат употребявани като носители на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронната идентификация. Като спомагателна мярка за реализиране на всеобща приложимост на електронната идентификация е регламентирана опцията за запис на удостоверения за електронна еднаквост в документите вид " паспорт “, както и в разрешенията за престояване, които се издават на пребиваващи в Република България чужденци.

Предвидена е също по този начин опция при избрани условия да бъдат издавани паспорти със период на годност от 10 години, както и краткотрайна карта за идентичност, когато са отнети документите по член 13, алинея 1, т. 1 и 2 от ЗБЛД, според член 68, алинея 2 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Всички тези разпореждания влязоха в действие на 02.08.2021 година, само че на процедура те не могат да бъдат реализирани от дирекция " Български документи за идентичност “ при Министерство на вътрешните работи, защото към момента по справедливи аргументи не може да бъде завършена процедурата по социална поръчка с предмет " Проектиране, създаване и ръководство на Система за издаване на български персонални документи потомство 2019 година “, която е директно обвързана с горепосочените законови положения, написа в претекстовете към законопроекта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР