Промени в устройствените правилници на ведомствата може да прави само

...
Промени в устройствените правилници на ведомствата може да прави само
Коментари Харесай

Каримански: Промени в устройствените правилници на ведомствата може да прави само редовен кабинет

Промени в устройствените правилници на ведомствата може да прави единствено постоянно държавно управление, разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Любомир Каримански ( " ИТН " ) по отношение на оспорвания от кабинета в оставка параграф 22 от актуализацията на бюджета.

Вчера Министерският съвет одобри решение за одобрение на искане за определяне на противоконституционност на наредбата на параграф 22 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година Въпросната наредба гласи, че промени в устройствените правилници на първостепенните разпоредители с бюджет могат да се вършат след 31 август 2022 година От държавното управление показват, че наредбата е препоръчана от депутат сред първо и второ четене и с нея се лимитира конституционното пълномощие на Министерския съвет да приема устройствени правилници на органите на изпълнителна власт.

Поправката беше направена в Комисията по бюджет и финанси, тя беше призната на второ четене в Комисията и в пленарната зала, тъй че параграф 22 би трябвало да бъде изпълнен, изясни ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

" Ние считаме, а и както виждате законодателят счита, че подобен вид промени и промени в устройствените правилници на съответните ведомства може да прави постоянно държавно управление, което ще прокарва избран вид политика или избрана стратегия ", уточни той. В този миг ние нямаме такова държавно управление и по тази причина казахме, че до момента в който няма такова държавно управление, е добре да не се вършат никакви други промени, сподели Каримански.

Срокът, написан в Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, е инструктивен и има за цел да не се подхващат промени в администрацията от кабинет в оставка, изясни пред Българска телеграфна агенция доцент Петър Чобанов, депутат от парламентарната група (ПГ) на Движение за права и свободи и член на бюджетната комисия, по отношение на признатия §22. Бившият финансов министър уточни, че въпросната наредба не е забранителна норма и не вижда учредения за противоконституционност.

На 3 юни, преди експертен съвет на ръководещата коалиция в Министерството на финансите за актуализацията на бюджета, ръководителят на ПГ на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров разяснява пред публицисти, че с изключение на антикризисните ограничения в актуализацията са заложени и административни промени в няколко министерства, където се чака значително покачване на заплатите. По думите му, това върви с усъвършенстване на личния състав.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР