Промени в Конституцията трябва да се правят внимателно и с

...
Промени в Конституцията трябва да се правят внимателно и с
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Промени в Конституцията трябва да се правят внимателно

" Промени в Конституцията би трябвало да се вършат деликатно и с ясна цел, тъй като Основният закон е изменян редица пъти в глава " Съдебна власт ", само че това не е довело до търсения резултат ". Това съобщи министърът на правораздаването в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов, който участва през вчерашния ден на конференция " 30 години от приемането на Конституцията - равносметка и провокации " в Пловдив, оповестяват от пресцентъра на правосъдното министерство.  

По думите му, Конституцията е ориентир за всички, които ползват правото. Той напомни, че с дребни промени Основният закон се е оказал изцяло приспособен за участието ни в Европейския съюз, а нормите на Конституцията са помогнали за излизането от не една и две рецесии и това демонстрира нейните качества.  

" Това е Конституция на прехода, само че не е преходна Конституция. Тази Конституция има редица създатели, не се свършва с настрана име, което демонстрира, че тя е израз на волята на мнозина. Основният закон " живее " на първо място посредством институциите, които му придават действителност. ", посочи министър Стоилов. 

В Пловдив той е разговарял и по тематиката за нова правосъдна карта със съдии и представители на професионални организации от апелативен регион Пловдив. Стоилов е показал, че ще бъде препоръчано мнение на Министерството на правораздаването за това по какъв начин би трябвало да се подходи към изработването на новата правосъдна карта, което да бъде разполагаем на идващия парламент.  

" Промени са нужни, само че те би трябвало да станат вследствие на изцяло виждане за законодателните и организационни решения. Изправяме се пред един феномен - задълбочаващо се капсулиране на правосъдната власт и по-точно на органите за нейното самоуправление ", каза още министърът. 

Той е направил и предложение моделът за правосъдна карта, който се избере, да бъде пилотно прибавен за година - година и половина най-малко в две области и според от резултата, да бъде въвеждан  в цялата страна.  

Конституция на Република България е призната на 12 юли 1991 година от седмото Велико национално заседание. Тя е четвъртата конституция, призната след 1878 година Със сегашната ни Конституция България се дефинира като република с парламентарно ръководство. В главния закон е записано, че Република България е единна страна с локално самоуправление, като в нея не се позволяват самостоятелни териториални формирания. Последните промени, които са били правени в Конституцията, са от декември 2015 година, преди този момент текстове в нея са били изменяни още пет пъти. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР