Промени в имунизационния календар на страната обсъждат здравните власти. Въвеждане

...
Промени в имунизационния календар на страната обсъждат здравните власти. Въвеждане
Коментари Харесай

Здравните власти обсъждат промени в имунизационния календар на страната


Промени в имунизационния календар на страната разискват здравните управляващи. Въвеждане на ваксина против варицела и по-малко имунизации против туберкулоза и пневмококи са част от концепциите. Това изясни пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Според него с варицела у нас се заразяват сред 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях заболяването протича относително леко, само че въпреки и рядко се следят затруднения.

Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет - при тях заболяването протича тежко и може да докара до съществени затруднения.

Д-р Кунчев изясни, че 17 страни в Европа са присъединили имунизацията против варицела в наложителните имунизации. У нас доста родители са се интересували от опцията да предпазят децата си.

Ваксината няма регистрация и позволение за приложимост у нас и може да бъде включена най-рано през 2020 година

Достъпът до ваксини е доста сложен. Ако ние в този момент кажем – да, желаеме, не можем да получим количества от производителите, нито тази, нито идната година. Тъй като залагането на произвеждане на ваксини е доста по-рано във времето. Има опция тя да бъде въведена, като целесъобразна по схемата на някои други ваксини, с които работим. Знаете - рак на маточната шийка или ротавирусната ваксина. Така че да я вършат, тези които желаят, само че да има опция страната да я реимбурсира. Това е също един либерален метод на въвеждане, добави Ангел Кунчев. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР