Промени, свързани с чуждоезичната категория, готвят от Американската филмова академия,

...
Промени, свързани с чуждоезичната категория, готвят от Американската филмова академия,
Коментари Харесай

Академията готви промени за чуждоезичния Оскар

Промени, свързани с чуждоезичната категория, готвят от Американската кино академия, която годишно връчва най-престижните киноотличия оттатък Океана – премиите „ Оскар “. С едно заглавие допълнително ще доближава до шортлиста преди оповестяването на окончателните номинации.

До тази година Академията посочваше 9 кино лентата от всички над 100 продукции, които минават във „ втори кръг “ преди заветния късмет да протегнат ръка към „ Оскар “-а. Още от 2020 година техният брой ще бъде повишен. Друга смяна, за която членовете на Академията взеха решение по време на годишната си среща по отношение на регламента на премиите, гласи, че категорията към този момент ще носи името „ интернационален филм “.

Отчитаме, че терминът „ чуждоезичен “ е демодиран на фона на международната киноиндустрия

разясниха Лари Карасзевски и Даян Уейерман, съпредседатели на Международния комитет по игрални филми. „ Смятаме, че по този метод категорията ще предизвиква позитивния и приобщаващ мироглед за филмопроизводството “, прибавят още те.

Сред другите промени в регламента е увеличението на броя номинирани в категорията за грим и прическа. Досега по трима актьори получаваха късмет за „ Оскар “, а от идната година те ще са пет.

Междувременно срещата даде мотив и за разискването на бъдещето на Netflix по отношение на премиите. След като „ Рома “ на Алфонсо Куарон (продуциран от стрийминг гиганта) завоюва три наградата „ Оскар “, в това число за режисьор, мнозина представители на гилдията показаха, че компанията няма място в конкуренцията за „ най-хубав филм “. Според тезата, Netflix подронва престижа на киносалона.

Ние поддържаме концепцията, че прекарването в киносалона е значима част от седмото изкуство и това натежа в решението ни.

Планираме да продължим с изследването на измененията в промишлеността и полемиката няма да завърши тук “, изясни президентът на Академията Джон Бейли, откакто дружно с сътрудниците му гласоподаваха Netflix да продължи да взе участие в конкуренцията за огромната премия и на идващите оскари.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР