Промени се вирусът, той вече не е този, който беше

...
Промени се вирусът, той вече не е този, който беше
Коментари Харесай

Проф. Аргирова разясни защо не бива да се разхлабват мерките и опасностите от мутантите на К-19

Промени се вирусът, той към този момент не е този, който беше първоначално. Уханският вид към този момент не циркулира. 2 други разновидността към този момент не циркулират. Затова пък се появиха мутанти, за които не знаем задоволително по отношение на тяхната вирулентност, патогенност и други качества. Това разяснява пред Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите й, вирусът, който сега циркулира във Англия, не е нов. „ В Бразилия рапортуваха за него през март”, посочи тя.

„ Тези нови вируси имат обща линия – по-лесно се придвижват, по-лесно заразяват клетките. Това е повода в есенната част на годината да стартира съществено повишаване на броя на инфектираните лица.

Напълно дешифриран е геномът на вируса, доста добре е прочут. Вече знаем кои са най-важните белтъци. Пътят към основаване на ефикасен имуноген е открит”, акцентира тя.

Проф. Аргирова акцентира, че осем дни са нужни, с цел да се подготви една такава ваксина. Останалото било въпрос на произвеждане.
„ Има неща, които още не са известни за тези ваксини – по какъв начин въздействат върху бременните, за деца също нищо не се знае. Влиянията върху алергични положения, върху автоимунни болести...

Притеснява ме въздействието върху хората с имунодефицитни състояния”, разяснява експертът.

По този мотив тя посъветва хората с ХИВ/СПИН да поизчакат малко. „ Хората, които към този момент имат антитела, да си измерят антителата, да изчакат 3 месеца, с цел да видят дали те ще стартират да спадат и тогава да вземат решението си”, добави проф. Аргирова.

Според нея не би трябвало да се бърза с отпущането на ограниченията. „ Ваксината е мощно оръжие и ние чакаме то да си покаже силата. Но не знаем дали ще достигнем сериозната маса от 70-75% имунизирани.

Добре е да не се отпускат ограниченията, с цел да не се връщат тези ужасии от предходната година”, съобщи тя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР