Промени и в Държавен фонд Земеделие. Началникът Живко Живков подаде

Промени и в Държавен фонд Земеделие. Началникът Живко Живков подаде ...

Васил Грудев е новият шеф на Държавен фонд Земеделие.


Промени и в Държавен фонд "Земеделие". Началникът Живко Живков подаде оставка, след като негови служители бяха задържани заради корупционни схеми, свързани с източването на еврофондове. След скандала Управителния съвет на Фонда избра ново ръководство. За изпълнителен директор е избран Васил Грудев. От прокуратурата съобщиха, че и петимата задържани след арестите във фонда са освободени под парична гаранция.

До избора на ново ръководство в Държавен фонд "Земеделие" се стигна след като във вторник полицаи и прокурори проведоха акция свързана с разследване за източване на еврофондове, в което е замесено и името на алкохолния бос Миню Стайков.

Според прокуратурата петимата служители на ръководни позиции, освободени под гаранция, са оказвали чадър над групата на Стайков и са извършили нарушения по служба. Установените нарушения са по две европрограми - за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

Според данните на прокуратурата единият от обвиняемите е роднина на Миню Стайков. От държавния служител са иззети два луксозни автомобила, единият брониран Мерцедес. Същият е раздал за една година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в това число и фирми за бързи кредити.

След скандала фонда ще поеме Васил Грудев. Освен като експерт на различни позиции Грудев е бил министър на земеделието и храните в служебния кабинет на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заемал позицията заместник-министър.

Оставката на досегашния шеф Живко Живков е приета днес, в мотивите за решението си той посочва, че иска да бъде запазен имиджа на институцията.

Управителният съвет е приел оставките и на двамата заместник-изпълнителни директори Калоян Костадинов и Георги Динев. На тази позиция е избран Иван Капитанов, който е заместник- председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас.
Спецакция в ДФ "Земеделие": Арестувани са шестима висши служителиСпецакция в ДФ "Земеделие": Арестувани са шестима висши служители
Арести в Държавен Фонд "Земеделие". След акция на Спецпрокуратурата задържаха шест души - сред тях заместник-изпълнителния директор, както и шефове на...

Източник: bnt.bg