Проливните дъждове в най-южния бразилски щат Риу Гранди ду Сул

...
Проливните дъждове в най-южния бразилски щат Риу Гранди ду Сул
Коментари Харесай

Порои погубиха 39 души в Южна Бразилия

Проливните дъждове в най-южния бразилски щат Риу Гранди ду Сул доведоха до гибелта на минимум 39 души, а 69 се водят безследно изчезнали, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Такива са данните на локалните избавителни служби.

Хиляди са евакуирани поради наводненията, които опустошиха цели градове. Това е четвъртото сходно естествено злополучие за последната година. Големи наводнения имаше през юли, септември и ноември 2023 година, като жертвите тогава бяха общо 75.

По данни на Бразилската геоложка работа сегашните наводнения в Риу Гранди ду Сул са по-големи от тези от времето на историческия потоп през 1941 година В някои градове е записано най-високото равнище на водата, откогато е почнала да се води статистика преди близо 150 години.

Язовирната стена на водноелектрическа централа сред градовете Бенту Гонсалвес и Котипора отчасти се срути, а цели градове в долината на река Такуари бяха изцяло залети.

Има известия за спирания на електрозахранването, връзките и водоснабдяването из цяла Бразилия. По данни на службата за гражданска отбрана над 24 000 души е трябвало да изоставен домовете си.

Над градовете непрестанно прелитат хеликоптери, а блокирани фамилии с деца чакат избавителни екипи по покривите на постройките.

Метеорологичната конюнктура в Южна Америка се въздейства от климатичния феномен Ел Ниньо – от време на време естествено събитие, което затопля повърхността на Тихия океан. То въздейства и на Бразилия, въпреки тя да има изход на другия океан – Атлантическия.

Ел Ниньо в предишното е причинявал суши в северната част на Бразилия и интензивни превалявания в южните региони на страната. Тази година въздействието на Ел Ниньо е изключително трагично, като в Амазония се следи историческа суша. Учени настояват, че рисковите метеорологични феномени се случват все по-често заради провокираното от индивида изменение на климата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР