Проливните дъждове и локалните градушки през юни поразиха голяма част

...
Проливните дъждове и локалните градушки през юни поразиха голяма част
Коментари Харесай

Проливните дъждове и градушки поразиха част ранната овощна реколта

Проливните дъждове и локалните градушки през юни поразиха огромна част от ранната овощна годишна продукция , сподели Мариана Милтенова, ръководител на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ). Най-пострадали са черешите , тъй като естествените катаклизми съответстваха с прибирането на реколтата.

Според нея овощарството и зеленчукопроизводството не са предпочитан бранш за аграрното ведомство. Досега, в случай че погледнете подпомагането, стоим на опашката като размер и като схеми за подкрепяне, разяснява специалистът.

" Вместо да валят дъждовете през март и април, когато трябваше да се наливат плодовете, тогава беше изсъхнало, те не можаха да доближат нужната пазарна величина, останаха дребни и не са задоволително сладки. Сега, през юни, когато се прибира реколтата, започнаха тези дъждове неспирни , както и градушките. Те бяха местни, някъде подминаха, само че имаме сътрудници, които ги удари по два-три пъти и безусловно унищожи реколтата им ", разяснява провалите Мариана Милтенова.

Малината пострада също , само че по-малко, тъй като към момента не е почнало прибирането, добави тя.

А могат ли стопаните да разчитат на някакво обезщетение ?

" Нашите градинари, които работят с новите сортове със слаба поставка и които постоянно са изнасяли продукцията си на открито, поради доста положителното й качество и доста едри череши, в този момент вършат размер - 22-24 мм, даже под 18 мм, което прави невероятно предлагането им на пазара за прясна консумация. Заради това те отиват най-вече за преправка. Освен това изкупната им цена падна на 0,60-0,70 лева./кг, в случай, че за брането им се заплаща най-малко 0,40 лева./кг ", изясни още Милтенова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР