Проливни дъждове убиха най-малко 11 души в Гърция, Турция и България

...
Броят на загиналите от силни дъждовни бури, които връхлетяха части
Коментари Харесай

Броят на загиналите от силни дъждовни бури, които връхлетяха части от Гърция, Турция и България, се увеличи до 11, след като спасителните екипи извадиха още четири тела.

Бурята, наречена Даниел от гръцките метеоролози, връхлита региона от понеделник и е засегнала главно централната гръцка област Магнезия и нейната столица Волос, на 300 км (185 мили) северно от Атина.

87-годишна жена, изчезнала от вторник, е намерена мъртва в сряда в село Палци в Магнезия, каза говорителят на пожарната Янис Артопиос пред обществената телевизия Ert.

Във вторник 51-годишен мъж беше намерен мъртъв близо до Волос, след като беше отнесен от надигащ се порой.

Електричеството във Волос е спряно от вторник сутринта, а сградите и пътищата в близките села са сериозно повредени от свлачища и наводнения, според агенция Франс Прес.

Проливните дъждове последваха седмици на опустошителни горски пожари в Гърция.

„Това е екстремен феномен“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Огромен пожар, бушуващ през последните две седмици, унищожи части от националния парк Дадия в северния регион Еврос. Длъжностни лица казаха, че вече е под контрол.

Турция

Внезапно наводнение в къмпинг в северозападна Турция близо до границата с България уби най-малко четирима души и отнесе къщите на бунгала. Две от жертвите бяха открити в сряда.

Спасителите все още издирваха други двама души, обявени за изчезнали в къмпинга.

Други двама души загинаха в Истанбул, най-големият град в Турция, където бурите във вторник наводниха стотици домове и работни места в няколко квартала.

Жертвите в Истанбул включваха 32-годишен гражданин на Гвинея, който беше хванат в капан в сутеренния си апартамент в квартал Кучукчекмедже с ниски доходи, съобщи турската телевизия HaberTurk TV.

Другата беше 57-годишна жена, която почина, след като беше отнесена от наводненията в друг квартал, съобщи частната информационна агенция DHA.

Според кабинета на губернатора на Истанбул наводненията са засегнали повече от 1750 домове и предприятия в града.

Те включваха редица магазини в квартал Икители, където потопът завлече паркирани превозни средства и кал в мебелните магазини, унищожавайки стоките, съобщи DHA.

Наводненията погълнаха и зона за паркиране на контейнери и камиони в покрайнините на града, където хората намериха безопасност, като се покатериха на покрива на ресторант, съобщават турските медии.

България

Черноморското крайбрежие на България също беше засегнато от най-проливните дъждове от години.

Гръмотевични бури от понеделник вечерта доведоха до преливане на реки, повреждайки мостове и прекъсвайки достъпа в района южно от крайбрежния град Бургас.

Тялото на изчезнал турист беше извадено от морето в сряда, с което общият брой на загиналите там достигна трима.

Гранични полицейски кораби и дронове подпомагаха усилията за намиране на други двама души, които все още се водят като изчезнали.

Телевизионни кадри показаха автомобили и кемпери, отнесени в морето в южния курортен град Царево, където властите обявиха бедствено положение.

Повечето реки в региона излязоха от коритата си и няколко моста бяха разрушени, причинявайки сериозни проблеми с трафика.

„Това е катастрофа. … Стръмният терен [по крайбрежието] създава огромна опасност“, каза премиерът Николай Денков и добави, че ще са необходими „дългосрочни решения“ за обезопасяването на района.

Дъждовете бяха най-тежките от 1994 г. насам, като за 24 часа падна толкова дъжд, колкото обикновено се наблюдава за няколко месеца, според ръководителя на пожарната Александър Джартов.

Наводненията, които бяха рядкост по Черноморското крайбрежие, стават все по-често срещани в България поради въздействието на изменението на климата и лошата поддръжка на инфраструктурата.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР