Проливни дъждове наводниха югоизточна Испания и взеха две жертви. Възрастна

...
Проливни дъждове наводниха югоизточна Испания и взеха две жертви. Възрастна
Коментари Харесай

Поройни дъждове наводниха югоизточна Испания, двама са загинали

Проливни дъждове наводниха югоизточна Испания и взеха две жертви. Възрастна двойка почина, откакто преляла река прекатурна и безусловно опустоши колата им по път в Кауде - община в близост 100 км югозападно от гр. Валенсия.

#DANAsetembre: imatges del riu Clariano desbordat al seu pas per #Ontinyent, al barri de la Cantereria (la Vall d`Albaida, València). Continua plovent amb molta intensitat, en alguns punts d`Ontinyent ja superen els 250mm. pic.twitter.com/XCIJDVH8o1
— AVAMET (@avamet) September 12, 2019
Близката река Клариано е преляла и наводнила хиляди домове в региона. Най -засегнатите области се изтеглят. Пороите провокираха безпорядък по пътищата и затвориха доста учебни заведения. Засегнати са стотици хиляди деца. 
В по-големите градове поради мощният дъжд и наводненията е спрян публичният превоз. На фрагменти се виждат влачени от пороищата коли.

#DANAsetembre: més imatges tremendes, cotxes arrossegats per la Rambla del Bosquet a #Moixent (la Costera, València) pic.twitter.com/j5X81OFQhq
— AVAMET (@avamet) September 12, 2019
" Моля, бъдете доста деликатни и избягвайте да се излагате на заплаха, да вършиме фотоси. Избягвайте шофирането ", предизвестяват от кметството на Онтинйент в Туитър.

#PlugesÀPunt desprendimient Mur de pedra al col·legi la Concepció a #Ontinyent #DANAsetembre #DANAseptiembre pic.twitter.com/YhMhrvIn1H
— Juan Revert (@RevertOnti) September 12, 2019
Поради изключителната обстановка в района управляващите във Валенсия обявиха, че са разпоредили прекратяване на образователната активност в учебните заведения в 84 общини, което визира над 255 000 възпитаници, написа БГНЕС.
Дъждовете започнаха в страната в понеделник и ще продължи до петък на обяд, написа El Pais. 

Lo peor está por llegar: Alerta roja en casi toda Valencia para mañana https://t.co/F8l8lBI401
— Cecilia Bellver (@BellverCecilia) September 12, 2019
Според испанската метеорологична организация AEMET рисковото време ще се ускори, само че циклонът ще се реалокира на север от Алжир и в югоизточната част на полуострова, което ще докара до още по-проливни стихии.
Червен код за превалявания е разгласен в областите Алмерия, Аликанте, Валенсия и Мурсия. Предупреждението е за превалявания сред 60 и 90 милиметра за час и общо над 200 милиметра на кв. метър за деня.
" Тези стихии ще бъдат измежду най-лошите през последните 13 години заради своята проливна активност, неизменност, съществуването на доста мощни ветрове с 80, 90 и даже 100 километра в час, тъй като можеше да има градушка с величина над два сантиметра и има опцията за водопроводи и торнадо в Леванте, с талази до четири метра височина ", съобщи представителят на AEMET Рубен дел Кампо.
Оранжеви код за значителни превалявания има за Гранада в южния район на Андалусия, Албасете в централния район Кастилия-Ла Манча, Валенсия и Ибиса и Форментера на Балеарските острови, до момента в който жълтите сигнали имат са издадени за Хаен (Андалусия), Сиудад Реал (Кастилия-Ла Манча) и Кастелон (Валенсия).
Очаква се студеният фронт да отслабне през уикенда и да се реалокира към вътрешността, където също са планувани значителни превалявания за центъра и южната част на полуострова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР