Проливни дъждове и снежни бури превърнаха ливанския град Бекаа в

...
Проливни дъждове и снежни бури превърнаха ливанския град Бекаа в
Коментари Харесай

Сняг, дъжд и вятър - сирийските бежанци в Ливан преживяват най-тежката си зима

Проливни дъждове и снежни стихии трансфораха ливанския град Бекаа в голямо тресавище, мъчно за живот за десетките хиляди сирийски бежанци, настанени там от години, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Това е най-тежката зима ", споделя Таер Ибрахим Мохамад, жител на един от многото спонтанни бежански лагери в Бекаа, в източната част на Ливан. Пазейки се от студа, той е скрил лицето си зад червено-бяла куфия.

Само за няколко дни страната бе връхлетяна от няколко стихии, една след друга. При последната дни наред валяха поройни дъждове, само че също и сняг. Река Литани преля и наводни долината, притисната сред двата внушителни планински масива - Ливан и Антиливан.

" Цяла нощ изгребвахме водата от палатката, само че тя продължаваше да се цялостни ", споделя Таер Ибрахим Мохамед, живеещ в бежански лагер 40.

Също като него, откакто постегнали отгоре-отгоре палатките си, потърпевши от водата и ледения вятър, на фамилиите се наложило още веднъж да се оправят с следващите бедствия - сняг и наводнения.

Подслоните в лагер 40 покрай село Делхамия разкриват цялата бедност в близост. Полиетиленовите платнища на палатките, разпънати върху циментови плочи, съвсем не пазят от вятъра и огромния мраз.

Толкова са нестабилни, все едно са издигнати преди малко. А в реалност някои от жителите на лагера са още от първите огромни бежански талази, избягали от ескалацията на спора в Сирия, почнал през 2011 година

Абу Ахмад, родом от сирийската провинция Хомс, кара към този момент седма зима в лагера. Той споделя, че помощта за бежанците е незадоволителна.

" Тази година валя доста дъжд. Но филантропичните организации понижиха помощта си ", споделя той, стъпил върху тухли, които служат за брод през калното тресавище.

" Погледнете сами. Нима с тези платнища може да стоим на топло, белким те пречат на водата да прониква вътре? ", пита изтощено Мохамед. " Никой нищо не ни е дал. Няма нови платнища, няма дърва, няма нищо ", добавя младият мъж.

Прокудени от войната, която опустошава страната им, 1,5 милиона сирийци са се настанили в Ливан съгласно формалната статистика, а над половината от тях са бежанци, които съгласно Организация на обединените нации живеят в " изключителна беднотия ".

Близо 24 000 души са директно наранени от рисковите климатични условия, заяви Върховният комисариат за бежанците на Организация на обединените нации, който сподели, че е раздал материали за поправяне на лагерите, както и дюшеци и одеала.

Освен че унищожи палатките на бежанците, бурята наводни и автомагистралата на север от Бейрут, наложи се да бъдат затворени учебните заведения, пресечен бе и главният път към Сирия.

Заради следващ интервал на снеговалежи филантропичните организации трябваше да пренастанят фамилиите, които още един път се оказаха без заслон.

Сред пренастанените е и Фатима, 20-годишна бежанка, родена в северния сирийския град Алепо. Тя беше принудена да напусне дружно със фамилията си палатката, в която живееше. Съседите им се сместиха и ги одобриха в своята.

" Палатката ни беше изцяло наводнена, човек не можеше да живее повече в нея. Тогава си взехме нещата и си тръгнахме. Какво можехме да създадем? ", споделя тя с въздишка.

Времето се прояснява за малко и децата излизат да играят. Обути с гумени ботуши, с цел да могат да вървят по разкаляните пътеки на лагера, малчуганите си провеждат същинска борба със снежни топки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР