Пролетта за народа идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват

...
Пролетта за народа идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват
Коментари Харесай

Благовец е! Сложете пара в джоба

Пролетта за народа идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват богатствата новина за зачатието на младия Бог, а лястовицата носи богатствата новина, че зимата си е отишла. Ако закъснее, идват студени дни. На 25 март се размърдват мечките в гората и слизат до реката да се окъпят, а водата след тях става лековита. От призрачния си дом на края на света в човешкия свят прекрачват самодивите. Кукувиците, орисани да бъдат неми в по-голямата част от годината, почват да кукат от сутринта, написа edna.bg.

Преданието споделя по какъв начин в една ранна заран, а това била сутринта на 25 март, девойката Мария добродушно седяла и четяла Светото писание. И когато прочела пасажа " Девица ще зачене и ще роди наследник ", се замислила разгорещено за това, коя ли ще е тя. Това е последният от мартенските празници и е доста уважаван от българите. Наричат го Благовещение, Благовец, даже Половин Великден. На него се съблюдава строга възбрана за всякаква работа и се споделя, че тогава „ даже птичката гнездо не вие ”. Вярва се, че на този ден се завръщат прелетните птици, идва и кукувицата и носи богатствата новина, че пролетта е настъпила. Завръщат се от своите жилища на край света и самодиви, самовили и „ разнообразни други дихания ” и стартират своите игри.

По остаряла традиция всеки би трябвало да излезе от вкъщи си утолен и с пара в кесията, та в случай че го закука кукувица, през цялата година да е утолен и богат. Когато чуят първата кукувица, дамите в Родопите завързват единия завършек на забрадките си, а след три дни го отвързват и гледат какво има в него. Ако има зеленко, тревичка, това е добър знак, че ще бъдат здрави. Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята мощ. На Благовещение не е хубаво да се спи до късно, с цел да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Смята се, че всяка рана зараства на този ден доста бързо, по тази причина точно на Благовец се пробиват ушите на девойките за обеци. Според националното поверие дупченето на ушите на момиченцето е част от подготовката му да се трансформира в мома, а след това и в булка, защото обиците и въобще украшенията са женски атрибути. Слагането им бележи стъпка в поредицата преходи от детето към дамата. Християнската черква чества Благовещение. Според Евангелието от Лука, небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божи ангел-вестител Гавраил и й донесъл богатствата новина, че ще роди Сина Божи, Спасителя на човечеството.

В община Пазарджик 550 индивида имат празник през днешния ден. Най-много са мъжете с име Благой - 161, Благо - 116, и Благовест - 112. Имен ден имат също Благовеста, Блага, Евелина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР