Пролетта вече е тук, макар и не точно такава, каквато

...
Пролетта вече е тук, макар и не точно такава, каквато
Коментари Харесай

Пролетната умора и как да се справим с нея?

Пролетта към този момент е тук, въпреки и не тъкмо такава, каквато ни се желае. А с нея настъпват и признаците на познатата " пролетна отмалялост “. Макар и да не е болестно, това положение постоянно води до физически и психически промени у индивида, свързани с привършване на ресурсите на организма през зимата.

Липса на сила, непрекъсната изнемощялост, унесеност, лесна отмалялост, заплеснатост, липса само че мотивация и централизация, а в по-тежките случаи и обостряне на някои болести на нервната система.

Можем ли сами да се оправим с пролетната отмалялост? Според експертите първото нещо, което бихме могли да създадем е да променим диетата си. Храната е тази, която може да ни влее нови сили и да ни помогне да преодолеем отпадналостта. За задачата е належащо да включим в менюто си сезонните плодове и зеленчуци, които съдържат нужните ни витамини и микроелементи.

Зеленолистни зеленчуци

Сега е времето на зелените салати, зелените лук и чесън. Още по-добре е, в случай че по-често слагаме на трапезата и коприва, киселец, лопуш, спанак. Във всички тях се съдържа желязо, което е от особена значимост, тъй като то разрешава на кръвта да придвижва кислорода до всички органи. Когато в организма не доближава желязо, то той стартира да усеща отмалялост. Може би малко на брой знаят, че желязото се всмуква от тънките вътрешности. Този развой се прави по-лесно, когато стомахът е празен, което значи, че когато консумирате зеленолистни зеленчуци е добре това да става задоволително време след предходното хранене. Спазването на това предписание е значимо и предвид на обстоятелството, че в композиция с чай, овесени ядки, прясно мляко да вземем за пример желязото по-трудно се усвоява. Пшеничното брашно също пречи за усвояването на желязото, освен това във висок %. От друга страна витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове, оказва помощ на организма да усвои този минерал. Затова е добре да подправяме салатите с тях.

Ето и още едно значимо предписание – когато готвим да вземем за пример спанак, лопуш, коприва, термичната обработка би трябвало да е къса, с цел да не унищожим потребните им субстанции.

Овесени ядки

Те са потребни през всеки сезон, само че напролет като утринна закуска са чудесна опция против пролетната отмалялост. Съдържат белтъчини, магнезий, витамини от групата В, които са значими за енергизирането на тялото. През пролетта е добре да консумираме в умерени количества и пълнозърнести храни.

Храни на щастието

През зимата когато дните са къси и слънчевите лъчи слаби, производството на серотонин, хорномонът на щастието, понижава. Той е виновен за възприятията на задоволство и благополучие, прави ни енергични и дейни. Когато е в недостиг, настава отмалялост, апатия, а може да се стигне и до меланхолия. За да се спасим от пролетната отмалялост, би трябвало да заложим на храните, които подкрепят образуването на серотонин. За положителното ни въодушевление " се грижат “ и селенът, триптофанът и фолиевата киселина. Не инцидентно експертите ги наричат антидепресанти. Всички тези потребни за физиката и душeвността ни субстанции се съдържат в плодове като ягоди, цитруси, киви, боровинки, банани и други.

Ягодите са освен благоуханен и апетитен пролетен плод, те са източник на витамин С, който оказва помощ за производството на ендорфини, които пък подтикват усвояването на желязото. Освен това този плод не съдържа огромно количество захари, за сметка на това пък в него има калий, минерал от извънредно значение за здравето на сърцето. Червеният цвят на плода се дължи на съществуването на флавоноидите, които са мощен антиоксидант.

Шоколад

Той е прочут антидепресант, тъй че не го изключвайте. Той има свойството да освобождава в организма ни ендорфини и да ни прави щастливи. Затова е отлична " незабавна помощ “ при подтиснатост. Въпросът е да го консумираме умерено, в дребни количества и да избираме черния шоколад. В него се съдържат огромно количество антиоксиданти, които са потребни против свободните радикали.

Бобови растения

Бобовите растения са освен вкусни, само че и способстват за положителното ни въодушевление. Те имат високо наличие на белтъчини, минерали и витамини. Хубавото е, че са добър източник на сила, без да са висококалорични.

Месо, риба, морски блага

Месото е най-хубавият източник на желязо за организма, защото тв него този микроелемент се намира във форма, която най-лесно се усвоява от човешкия организъм. Най-богати на желязо са аленото месо, черния дроб, пилешко, пуешко, патешко и гъше месо.

Разбира се, напролет с тежките меса би трябвало да се внимава и тяхното количество да бъде лимитирано. За предпочитане е птичето месо и рибата или морските блага. Когато акцентираме на зелените салати, това по-добрият вид, защото, както към този момент обяснихме, в тези пролетни зеленчуци имат огромно количество желязо, въпреки и по-трудно усвоимо от това в месото.

Ако към уравновесеното хранене прибавим по-чести разходки измежду природата и спортни занимания, резултатът на пролетната отмалялост елементарно може да бъде преборен. Слънцето зарежда организма с сила и покачва настроението, същото вършат и физическите извършения, особено на намерено. Слънцето подтиква и производството на мелатонин и витамин Д. Мелатонитът контролира съня, а витамин Д играе значима роля в обмяната на веществата, което способства за производството на сила.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР