Пролетта идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват благата вест

...
Пролетта идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват благата вест
Коментари Харесай

Небето се отваря на БЛАГОВЕЩЕНИЕ ~ 25 март

Пролетта идва на Благовец. Камбаните на църквата известяват богатствата новина за зачатието на младия Бог, а лястовицата носи богатствата новина, че зимата си е отишла. Ако закъснее, идват студени дни. От призрачния си дом на края на света, в човешкия свят прекрачват самодивите. Кукувиците, орисани да бъдат неми в по-голямата част от годината, почват да кукат от сутринта. 

Преданието споделя по какъв начин в една ранна заран, а това била сутринта на 25 март, девойката Мария добродушно седяла и четяла Светото писание. И когато прочела пасажа " Девица ще зачене и ще роди наследник ", се замислила разгорещено за това, коя ли ще е тя. И в този миг дохвърчал Гавраил, божият ангел вестител, и известил, че не различен, а тя е избраницата: Ангелът влезе при нея и рече: „ Радвай се, плодородна! Господ е с тебе; благословена си ти сред дамите. "
* Евангелие от Лука, 1:28

Казвал тихомълком гласът, като откликвал на мислите й: " Не пердах се, Марийо, тъй като ти откри берекет у Бога. И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус. Той ще бъде популярен и ще се назова Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида. И ще цари над дома Яковов довеки, и царството Му не ще има край. "
* Евангелие от Лука, 1:30 - 33

" Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; по тази причина и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се назова Син Божий. "
* Евангелие от Лука, 1:35

На Благовец се яде риба, обредна благовешка пита и мед. 
Хубаво е човек да стане и да закуси рано, с цел да е добре през годината, да става рано и да си свършва работата. 
Всеки би трябвало да има парà в джоба – в случай че не златна, то най-малко сребърна. Ако те закука кукувица, би трябвало да си утолен и с цялостни джобове. 
Каквото правиш през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или обезпокоена, радостна и празнична или навъсена и ядосана. 
На Благовец дамите чистят и подреждат къщата, премитат двора, изнасят направените през зимата облекла – да ги огледа слънцето и да види какъв брой са работни. Слънцето постоянно има премия за най-работните. 
Събраната боклук се изгаря, с цел да изгори всичко неприятно. 
Момичетата месят за първи път пита с мед и я раздават на съседи и родственици. 
Рано сутринта из селището потеглят девойки и пеят благовешки песни. 

Благовец се счита за мил ден, в който даже и раните не болят. Затова на дребните девойки им дупчат ушите навръх този ден. 
Бележат се животните, с цел да не ги боли. 
Празнува се като ден на майката. Оказва се особена състрадателност към сирачета, към небогати и нещастни. Възрастни дами учат момиченцата сирачета по какъв начин да омесят питата за празника, предават им традицията. 
С появяването на лястовицата се смъкват мартеничките. Според легендата тя бърза да се завърне тъкмо за Благовец и да стартира подготовката за Великден. 
Жените копаят лехи и садят цветя. 
Присаждат се плодните дървета, " с цел да са благи ".
Мъжете отварят кошерите и пускат пчелите, с цел да събират сладостен мед. 

Вярва се, че когато архангел Гавраил слязъл при Мария, небето се отворило. Затова доста хора чакат да видят чудото още веднъж в нощта преди Благовец и да си пожелаят благосъстояние и шанс. 

Каквото е времето на Благовец, такова ще е през годината. 
Ако денят е явен, безоблачен и топъл, копринените буби ще са здрави и ще има положително изобилие. Ако е дъждовно и облачно, ще боледуват и реколтата ще е слаба. 
Ако времето е ясно, кошерите ще са положителни и годината ще е плодородна. 
Южният вятър вещае положително изобилие, северният – неприятно. 

Изображение: Св. Благовещение от незнаен създател от XVI в., от църквата " Св. Йоан Морски " в Несебър

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР