Пролетта е вече тук и се редуват дъжд и слънце.

...
Пролетта е вече тук и се редуват дъжд и слънце.
Коментари Харесай

Седем любопитни факта за дъжда

Пролетта е към този момент тук и се редуват дъжд и слънце. На някои хора това им работи потискащо, на други – не. Има и такива, които имат вяра, че в случай че вали във значим за тях ден, ще им върви по вода и ще е на шанс. Ето 7 любопитни обстоятелството за дъжда:

„ Мирише на дъжд “

Водата няма аромат, тъй че за какво споделяме „ мирише на дъжд “? Това се дължи на молекула, наречена геосмин, основана от бактерии, обитаващи почвата. Когато вали дъжд, той основава въздушни джобове, които съдържат дребни количества геосмин. Дъждът улавя и по-късно освобождава тези въздушни джобове, разпръсквайки геосмин във въздуха.

Не всички капки дъжд са формирани от вода

На Венера, както и на други планети и техните спътници, дъждът е формиран от капки сярна киселина или метан. Още по-странно: На планета, отдалечена на 5000 светлинни години от Земята, учените са разкрили, че там евентуално вали железен дъжд, формиран от капки с високо наличие на желязо.
 дъжд iStock/Getty Images
Играта дартс поражда с помощта на дъжда

Съществува легенда, която гласи, че стрелци са попаднали в огромен проливен дъжд по време на съревнование. Затова са отишли в близката механа и почнали да целят цел със стрелите си.-->

Дъждът прави тревата по-зелена

Капките дъжд съдържат разперен азот, който идва от въздуха. Той е като естествена тор за растенията и по тази причина прави тревата да наподобява по-зелена след дъжд.

Дъжд от риба

В някои елементи на Земята не е извънредно да вали нещо друго от дъжд. В Хондурас, Централна Америка, се следи събитие, което назовават „ дъжд от риби “. Този феномен е уникален в света и към момента няма разумно пояснение.

Дъждът не постоянно прави земята мокра

В някои кътчета на света, където неналичието на вода е същински проблем, този феномен е същински проблем. Там дъждът от време на време се изпарява преди да стигне до земята.

Мястото с минимум превалявания

Вярвате или не, това не е пустинята. В Антарктида преваляванията от дъжд и сняг са минимум спрямо всички други места на Земята.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР