Пролетта е най-подходящото време за пресаждане на саксийните цветя. Младите

...
Пролетта е най-подходящото време за пресаждане на саксийните цветя. Младите
Коментари Харесай

Пресадете цветята в по-голяма саксия и не ги торете след...

Пролетта е най-подходящото време за пресаждане на саксийните цветя. Младите растения се нуждаят от възобновяване на почвата и саксията всяка година, а възрастните (на 3 и повече години) - през няколко години.

 

Пресаждането понижава риска от болести по растенията и от заплитане на корените в дренажа на саксията. А в случай че цветето е прекомерно огромно за саксията, има заплаха то да се обърне или пречупи. Има няколко метода да разберете дали цветето се нуждае от пресаждане - в случай че растението е прекомерно огромно за саксията, в която е, поливате постоянно, само че цветето продължава да линее, корените са уплътнили цялата саксия и стартират да се подават на повърхността, почвата е остаряла, втвърдена и с неприятни хранителни и дренажни свойства или растежът му е спрял, а цъфтежът е несвоевременен. Важно е, когато започнете да пресаждате цветето, да го напоите щедро и да започнете деликатно с наклоняване на саксията да го измъквате от съда.

 

Внимавайте да не го счупите или да не повредите корените. За дренажа използвайте материали като строшени керемиди, малък трошляк или навлизащите от ден на ден перлит и керамзит. После отстранете изсъхналите и загнилите корени, остарялата почва. Ако корените са доста и завити, може да надупчите кореновата бала и да изрежете завитите корени. Разстоянието сред корените на растението и стените на новия съд е добре да е към два пръста от всички страни. После поставяте дренаж в новата саксия, която би трябвало да бъде единствено с 1-2 см по-голяма от предходната, и добавяте още пръст.

 

След това засипвате към празните места с почва и притъпквате добре. Поливате до стъблото, с цел да може почвата да слегне. Ако е належащо, се прибавя още почва. Не пълнете догоре саксията и оставете място за поливане, а след това полейте цветето.

 

През идната седмица растението не би трябвало да се наторява, да се поставя на течение или да се излага на директни слънчеви лъчи. И още нещо - в случай че някое от тях цъфти напролет, безусловно би трябвало да изчакате края на цъфтежа, преди да го пресаждате. Ако избързате, рискувате да повредите младите издънки. Така да вземем за пример хвойновите растения, азалиите и камелиите би трябвало да се пресаждат при започване на лятото.

 

Какво би трябвало да знаете?

 

Орхидеите се пресаждат след прецъфтяване и наложително се сменя цялата им почва - субстракт от борови кори. Корените се почистват от изсъхнали и загнили елементи, след което се слагат в транспарантна саксия и се покриват с новата почва.

 

Амарилисът се пресажда годишно, само че през есента.

 

Сансевиерата се пресажда единствено в краен случай – в случай че към този момент не се побира в саксията. Вризеа, кротон, камелия, непентес, солангинела, хемедореа също единствено при нужда. Ехмеа, кордилине, калатеа пресаждаме един път на 2 години.

 

Източник 24chasa.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР