Пролетта дойде, но зимата не си тръгва. Горe-долу така изглеждат

...
Пролетта дойде, но зимата не си тръгва. Горe-долу така изглеждат
Коментари Харесай

Ново застудяване в началото на април

Пролетта пристигна, само че зимата не си потегля. Горe-долу по този начин наподобяват нещата в средата на тази седмица. Мощен прорив на леден въздух от северни ширини доближи Балканите в тила на циклон придвижващ се към Украйна и намали температурите до съвсем зимни стойности. Силният северозападен вятър пък основава чувство за още по-студено време.

Прогностична карта на по-ниските от нормалните за този сезон температури към 4 април /ClimateReanalyzer

Добрата вест е, че още от четвъртък нещата ще се трансформират и бързо ще се затопли до пролетни стойности.

В петък, събота и неделя ще е пролет, като в неделя, втори април, денят на изборите, на север от планините ще се усещат пориви на топъл южен вятър и температурите, изключително на изток, ще се покачат до над 20 градуса.

В изборния ден ще настъпи и смяна на времето. От запад към страната ще се приближи нов средиземноморски циклон и в началото на запад, а по-късно и в нощта против вторник ще стартират превалявания от дъжд. Това ще началото на смяна, която ще докара до по-студено време в дните от трети до 7 -8 април.

С прекосяването на този циклон от северозапд над страната ще нахлуе нова порция леден въздух и температурите ще се намалят доста. В дните след вторник, четвърти април, ще е студено за началото на април, с спирания ще превалява дъжд, а в планините и сняг. Споредсиноптичните модели все още, до коло 7 - 9 април над страната ще паднат към 50 литра на квадратен метър.

Това е добре пристигнало след топлата и суха зима. Да забележим обаче дали ще стане тъкмо по този начин.

Към края на седмицата започваща от трети април ще се затопли още веднъж, студът ще отстъпи на пролетта. Но към 7 април евентуално ще забележим нови превалявания от дъжд.

На запад и по високите полета ще е по-студено, на изток малко по-топло, само че като цяло температурите ще са до 5 - 8градуса по-ниски от нормалните за началото на април.

И в Централна Европа ще застудее по същото време, като тук-там в Германия и Полша, в Сърбия и Босна и Херцеговина ще видят превалявания от сняг, даже снежна завивка.

Много студено остава времето в Скандинавия, в северните региони на Норвегия, Швеция и Финландия.

Капризите на природата са ни добре познати, по тази причина не трябва да се изненадваме, че зимата бе най-топлата в последните години, само че пролетта стартира с огромни вариации сред топло и студено време.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР