Пролетните празници и обичаи започват с месец март, когато цялата

...
Пролетните празници и обичаи започват с месец март, когато цялата
Коментари Харесай

Етнологът Валентина Шараланова за магическите мартенски ритуали

Пролетните празници и традиции стартират с месец март, когато цялата природа, растения и животни се разсънват за нов живот. В своя многовековен опит народът ни е доловил смисъла на този месец, от който зависи бъдещата годишна продукция. В националните показа март се свързва с плодоносните свойства на женската природа. Всички обреди и традиции през този месец са подчинени на концепцията за възкръсването на природата. От друга страна, стоплянето преди време се свързва и с появяването на вредоносни сили за хората и реколтата.

Първият ден на март се посреща с наслада от всички. Наричат го Баба Марта, Първа Марта, Летник, споделя етнологът Валентина Шаралонова пред Dir.bg.

Д-р Валентина Шарланова е доцент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Научните й ползи са в региона на обичайна българска метрология, националната метеорология, свети места- православни християнски църкви и манастири в Софийско, еднаквост и миграции. Автор е на редица публикации, студии и на монографиите: " Български национални ограничения ", " Народна метеорология ", " Български обичайни празници и традиции " и " Софийската Света гора " - в две издания, едното от които с превод и на британски език.

Истории за Баба Марта

В старите национални предания и митове Баба Марта е митичен женски облик, олицетворяващ пролетта и целия месец. Тя е стара, гърбава жена, облечена в кожух, със остарели облекла и кафява кърпа. Старицата бързо сменяла настроението си - ту е ведра и усмихната, ту навъсена и ядосана. Нравът й се отразява на характера на времето, което през март е доста изменчиво.

За аргументите за честата смяна на времето през месеца народът ни знае доста приказки. В една от тях се споделя за това, по какъв начин Баба Марта се омъжила за Април, прекрасен момък, който обаче постоянно бил неприятно обут и кален. Когато Марта погледнела хубавото му лице, се засмивала, само че погледнела ли краката му, дожалявало й и се намръщвала.

Променливото време през месеца се изяснява в остаряла легенда и по този начин: старицата се разсърдила на братята си - Голям и Малък Сечко, които постоянно изпивали виното от бъчвите й. Тогава тя ставала люта и зла и времето се разваляло, задухвал леден вятър и завалявал сняг. Гневът на Баба Марта обаче бързо прекосявал, тя се засмивала на братята си и изгрявало слънце. Разпространена е и национална приказка, в която се споделя, че Марта имала двама мъже - единия обичала, а другия мразела. Когато видела този, който обича, се засмивала и слънцето грейвало, когато обаче видела оня, който ненавижда - разлютявала се и плачела, а на открито извивали виелици и ставало студено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР