„Пролетни одежди“ обличат част от кестените в Русе. Броени дни

...
„Пролетни одежди“ обличат част от кестените в Русе. Броени дни
Коментари Харесай

Рядък природен феномен притесни сериозно русенци, всички се готвят за... СНИМКА

„ Пролетни одежди “ обличат част от кестените в Русе. Броени дни след началото на астрономическата есен, кестените по русенските улици започнаха още веднъж всеобщо да разцъфтяват.

Немалка част от тях са и с нови, свежо зелени листа, написа tvn.bg.

Отрупани с кичести бели цветове са огромна част от кестеновите дървета по ул. „ Борисова “, по ул. „ Плиска “, в Младежкия парк. На доста места цветовете са директно до купчини към момента неузрели плодове.



Есенния разцвет на дърветата е прокоба за къса и дъждовна есен, и люта и продължителна зима, настояват остарели русенци.

Съществуват разнообразни поверия, защото в предишното хората са разчитали само на личните си знания и наблюдения, с цел да си изготвят прогноза за времето. В поддръжка на тезата си възрастните хора акцентират и обстоятелството, че тази година щъркелите отлетяха на юг относително рано – още в средата на август.

Според поверието, в случай че ятата отлетят до 22 август, есента ще е доста къса, а зимата – тежка и продължителна, снежна и студена. Ако щъркелите се насочат на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са естествени, изясняват старите хора.

Според природозащитници обаче, защото явлението се повтаря към този момент няколко години поредно, се дължи на световната смяна на климатичните условия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР