Пролет – конкурсът, създал десетки музикални звездиТази година предстои юбилейното

...
Пролет – конкурсът, създал десетки музикални звездиТази година предстои юбилейното
Коментари Харесай

„Пролет” – конкурсът, създал десетки музикални звезди

„ Пролет ” – състезанието, основал десетки музикални звезди
Тази година следва юбилейното 50-о издание на състезанието „ Пролет “ на Българското национално радио, основал десетки български звезди.

Конкурсът е основан през 1970 година с концепцията да подтиква основаването на нови български поп и рок песни. Идеята е след предварителна селекция утвърдените песни да се запишат и продуцират от БНР, а след лъчение премиите се дефинират от професионално жури и слушателите. В продължение на десетилетия състезанието основава и разпространява творчеството на композитори, поети, текстописци, аранжьори, реализатори, групи. Той се утвърждава като един от най-авторитетните състезания в България.

„ Участието в този конкурс е привлекателно за артистите “, показа Мая Райкова, продуцент, „ Музикална къща БНР ”. „ Първо, тъй като песните им звучат неведнъж по радиото. Второ, тъй като имаме атрактивни награди – една от най-привлекателните е присъединяване в един от най-престижните фестивали за музика - „ Евросоник “ в Гронинген, Холандия “, добави още тя.

Повечето музиканти, които вземат участие в „ Пролет “ се надяват да бъдат определени за фестивала в Гронинген, защото единствено БНР дава опция да участниците да показват страната ни на „ Евросоник “, добави Диляна Трачева, музикален редактор в стратегия „ Христо Ботев “.
 Мая Райкова и Диляна Трачева Мая Райкова и Диляна Трачева / БГНЕС
Тази година представител на фестивала ще бъде спечелилият в „ Пролет “ 2018 – Рут Колева.

Важно е да се означи, че няма толкоз възрастен български конкурс, който в никакъв случай не е прекъсвал. Причина за това съгласно Мая Райкова е, че зад състезанието стои националното радио. „ БНР се пробва да съблюдава традициите си. Може нещата да се трансформират в придвижване, само че те остават, изключително качествените ”, сподели тя.

Благодарение на този конкурс са се появили доста от българските шлагери през годините. Първата спечелила ария в състезанието е „ Яворова пролет “ на Паша Христова, Мими Иванова и Мария Нейкова, акцентира Мая Райкова. Други шлагери са: „ Един неразлъчен клас “, „ Замирисва на море “...

„ Радиото си извършва своята задача, излъчвайки и подкрепяйки българската музика да основава известните имена, да постанова и утвърждава качествените музиканти ”, добави продуцентът.

Вече се чакат новите песни за юбилейното издание на състезанието. Важно е да се знае, че песните не би трябвало да са предавани на никое място. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР