Прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние

...
Прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние
Коментари Харесай

Проверката на прокуратурата за апартамента на Горанов зависи от КПКОНПИ


Прокурорската инспекция за закононарушение по работа и търговия с въздействие против финансовия министър Владислав Горанов зависи напълно от решението на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) дали той е в спор на ползи. Това стана ясно от обясненията на представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова, с която в. "Сега " съумя да се свърже.

От ноември против Горанов тече инспекция поради първокласния апартамент на предприемача Иван Сариев, в който от години живее със фамилията си гратис. Арнаудова не можа да изясни какво е общото сред прокурорската инспекция и производството за спор на ползи, още повече че държавното обвиняване разпореди съответни дейности на антикорупционното звено.

Пресцентърът на КПКОНПИ твърди, че от дълго време е свършено, каквото е поръчано, и резултатите са изпратени на прокуратурата. Какво е то - се пази в загадка. Според Арнаудова производството за спор на ползи би трябвало да завърши до 8 март. Тоест прокуратурата ще реши какво да прави едвам по-късно. Очевидно е, че държавното обвиняване се надява да обвърже резултата от това произвеждане с изхода от личната си инспекция. Арнаудова се оправда, че не отговаряла на имейлите и телефонните позвънявания на "Сега ", защото още през декември основният прокурор Сотир Цацаров бил споделил, че от инспекцията за спор на ползи зависи и изхода от инспекцията на обвиняването против Горанов и тя нямало какво да добави по тематиката след шефа си. Това обаче е нейна интерпретация, а не откъс от известието на прокуратурата.

Проверката за спор на ползи стартира при започване на декември и обяснението от КПКОНПИ е, че ще завърши в законовия двумесечен период, който имат право да удължат един път с 30 дни - т.е. оптималното отсрочване, разрешено им от закона, е до март. Резултатът би трябвало да бъде разгласен в онлайн регистрите на комисията.

Министърът не вижда проблем, че употребява гратис непознато жилище - то било на кръстника му в църквата, който считал за собствен родственик. "Ако имах някакви терзания, нямаше да го заявявам ", призна той, въпреки че законът го задължава да го направи. Според обясненията му фамилията се нанесло в първокласното жилище в комплекса "Есте " на братя Домусчиеви, тъй като се стресирало след земетресението в Перник - тогава живеели на 10-ия етаж. "Жилището е купено от него (Сариев) с капиталова цел, всички сметки за използването на жилището заплащах аз ", изясни Горанов при започване на декември. Бизнесменът и брачната половинка му Снежана имат най-малко десетина компании, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да управляват. На въпрос на "Сега " от Национална агенция за приходите дадоха отговор, че от 2012 година насам са правили десетки инспекции и проверки на бизнеса на Сариеви, само че не могат да кажат какви са резултатите от тях поради данъчната загадка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР