Прокурорската проверка в БНР се разраства и вече обхваща няколко

...
Прокурорската проверка в БНР се разраства и вече обхваща няколко
Коментари Харесай

Прокуратурата вече разследва и кой притиска журналисти в БНР

Прокурорската инспекция в БНР се разраства и към този момент обгръща няколко сюжетни линии. Наред с следствието на Софийската градска прокуратура за спирането на излъчването на 13 септември в районната прокуратура има инспекция и за упражнена насила от страна на генералния шеф на БНР Светослав Костов върху избрани публицисти и насила, упражнена по отношение на шефа от незнайни лица, която скоро ще се трансформира в досъдебно произвеждане. Самият Костов пък е изпратил на ДАНС сигнал за длъжностни закононарушения в радиото - явно на предходното управление, свързани с публични поръчки, необезпечени контракти, финансови нарушавания и други По първите две линии прокурорите са изискали разпечатки от мобилните оператори. Това изясни през вчерашния ден основният прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия, формирана поради абсурда със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и прекъсването на " Хоризонт ".

По следствието на СГП мисля, че наблюдаващият прокурор ще излезе със мнение за покачване на обвинявания, съобщи Цацаров пред депутатите. " Сюжетната линия за прекъсването на " Хоризонт " е обвързвана с линията за свалянето на Силвия Великова от ефир и наподобява, че произтича от нея. Нещата са взаимносвързани, само че при нас те към момента не са свързани по простата причина, че в прокуратурата към момента има две папки. Едната пристигна по линия на ДАНС, а другата - от Съвет за електронни медии. Наистина има съображение да се мисли за тяхното сливане. На процедура те вървят по една и съща пътека ", разяснява обвинител №1.

По проблема със прекъсването на " Хоризонт " Цацаров разясни, че версиите на главните настоящи лица в този сюжет - директора Светослав Костов и шефа на дирекция " Техника " Пламен Костов, се разминават фрапантно. Вторият твърдял, че заповедта за изключването на сигнала му е дадена от шефа му и че той от самото начало е изпълнявал неговите инструкции. Според началника на БНР обаче профилактиката на " Хоризонт " е инициирана от докладна на шефа на " Техника " и той не подозирал, че тя включва прекъсване на сигнала в цялата страна. По същия метод Светослав Костов изрично отхвърля да е водил диалог в Борисовата градина със Силвия Великова. Великова твърди, че в този диалог Костов й се оплакал, че четирима души са му звънили с искане да бъде отстранена от правосъдния сектор. Генералният шеф отхвърля да е имало подобен диалог.

" От отговора на мобилните оператори ще зависи за какъв брой време ще приключи инспекцията на Софийската районна прокуратура. Силно се надявам, че част от версиите ще отпаднат или ще се потвърдят в следствие от справката за клиентите на операторите и времето, по което е говорено с тях. Някои от очевидците са оптимално безапелационни във връзка с телефонни номера и часове просто тъй като хората разполагат с тях в личните си телефони. Когато те са давали пояснения пред сътрудниците, са посочвали съответен час и абонатен номер ", разясни още Цацаров.

СИГУРНОСТ

Главният прокурор сподели още, че чака да бъдат взети ограничения институции като БНР и Българска национална телевизия да не може да бъдат спирани  " въз основата на един мейл ". " Като факт това е необяснимо за мен и моите сътрудници. Ние сме привикнали да търсим документ, заповед, предписание, искане или нещо сходно ", разяснява той.     
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР